Wethouder: 'Trots dat Huizen nu borstvoedingsvriendelijk is'

HUIZEN Een bijzondere titel toch wel voor Huizen. De gemeente mag zich sinds deze week officieel 'borstvoedingsvriendelijk' noemen. Wethouder Maarten Hoelscher mocht afgelopen week de bijbehorende plaquette in ontvangst nemen uit handen van initiatiefneemster en verloskundige Judith Govers.

De titel 'borstvoedingsvriendelijk' geeft het Voedingscentrum aan gemeenten die het voor vrouwen makkelijker willen maken om buitenshuis hun kind te voeden. Om de titel te krijgen, moet een gemeente ten minste één borstvoedingsvriendelijke locatie per vijftig pasgeborenen hebben. Huizen heeft er nu zeven, staat op de website www.voedingscentrum.nl/voedenkanhier, waaronder Barmentlo Fysiotherapie, sportcentrum De Meent en en Rebel Sport.
Dat gemeenten zich inzetten voor de acceptatie van borstvoeding in het openbaar is hard nodig, vindt het Voedingscentrum. Bijna een derde van de vrouwen die borstvoeding geven, voelt zich onprettig bij het geven van borstvoeding op openbare locaties. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat anderen het aanstootgevend vinden.
"Het is belangrijk dat moeders op meerdere plekken, verspreid over de gemeente, buitenshuis, hun kinderen borstvoeding kunnen geven", aldus Hoelscher. "Wij zijn trots dat onze gemeente nu borstvoedingsvriendelijk is. We hopen dat er vele andere gemeenten volgen. Gezamenlijk kunnen we ervoor zorgen dat alle moeders die borstvoeding willen geven, hier ook de kans voor krijgen."