Wethouder Marlous Verbeek in haar werkkamer met de collage van George Heidweiller die ze in haar vorige periode al aanschafte.
Wethouder Marlous Verbeek in haar werkkamer met de collage van George Heidweiller die ze in haar vorige periode al aanschafte. Foto: Bob Awick

Wethouder Marlous Verbeek wil Huizen nog beter op de kaart zetten

Marlous Verbeek is de enige wethouder in het nieuwe team met ervaring. Ze heeft nu wel vrijwel een ander takenpakket. Ze is blij dat ze nog vier jaar iets voor haar eigen dorp mag doen.

HUIZEN Wethouder Marlous Verbeek (D66) is een van de vier wethouders die aangetreden zijn sinds de verkiezingen van maart dit jaar. In een serie portretten stelt het Nieuwsblad voor Huizen deze vier wethouders voor. "Het is heel veelzijdig, want je hebt met heel veel mensen contact", zegt ze.

Marlous Verbeek is de enige wethouder in dit college die al ervaring heeft. In de vorige periode was ze ook al wethouder, maar toen had ze veelal andere onderwerpen in haar takenpakket. "Ik doe nog steeds evenementen, maar alle andere onderwerpen zijn nieuw."

Weer wethouder

Ze is getrouwd en moeder van drie studerende kinderen, die allemaal het huis uit zijn. Vanuit een werkzaam leven bij het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte ze ruim vier jaar geleden de overstap naar wethouder bij de gemeente Huizen. "Ik had daar 33 jaar gewerkt en toen ik deze overstap maakte heb ik geen terugkeerregeling gevraagd. Ik dacht: ik zie het wel. Anders ga ik iets anders doen." Dat ze ook deze periode weer wethouder zou worden, was namelijk geen zekerheid. D66 leed landelijk grote verliezen en ook in Huizen was de partij een van de verliezers bij de gemeenteraadsverkiezingen. Van vier zetels ging de partij naar drie. Bij de onderhandelingen bleek al snel dat de partij toch ook in deze periode aan de coalitie mee kon doen en werd Marlous weer wethouder. Iets waar ze blij mee is, want het wethouderschap beviel haar erg de afgelopen vier jaren. "Ik hoefde niet meer vroeg op om naar Den Haag te reizen en ik vond het leuk om nu dicht bij huis iets te doen voor de inwoners. Ik had al veel in besturen gezeten, dus kende al veel mensen hier en kan nu iets doen voor mijn eigen dorp, waar ik zelf woon." Toen ze voor de eerste keer wethouder werd, had ze geen idee wat voor apparaat er nog achter zat, vertelt ze. "Ik heb dat als zeer positief ervaren, ook door de manier hoe mensen met elkaar omgaan. Je wordt op een ongelooflijke manier ondersteund." Ze wijst naar de boekjes die elke wethouder na de verkiezingen krijgt. Een van hen heet 'De tango van de wethouder en de ambtenaar'. Lachend zegt ze: "Daar wijs ik mijn ambtenaren nog weleens op."

Overeenkomsten

Ze ontdekte dat het werk als wethouder ook wel overeenkomsten heeft met haar werk voor Buitenlandse Zaken. "In plaats van Kamervragen heb je hier raadsvragen." Doordat ze elke vier jaar van positie veranderde op het ministerie, kwam ze overal terecht. "Ik heb leiding gegeven en me onder andere beziggehouden met personeel." Zaken die aansluiten op de taken die ze nu in haar pakket heeft. "Dat zijn veel zaken die niet altijd direct zichtbaar zijn, zoals de dienstverlening aan de inwoners of personeel en organisatie."

'Iets doen voor mijn eigen dorp, waar ik zelf woon'

Integriteit

Een van de onderwerpen waar ze zich ook mee bezighoudt is integriteit, een onderwerp dat nu ook in het nieuws staat in verband met het strafontslag van een teamleider, waar zij als wethouder bestuurlijk medeverantwoordelijk voor is. "We hebben toen dit duidelijk werd direct de medewerkers en de gemeenteraad geïnformeerd. Integriteit is bij ons een continu aandachtspunt. Zo hebben we onlangs twee sessies gehad voor het personeel, waarbij acteurs dit belangrijke onderwerp goed onder de aandacht brachten. Die sessies zaten helemaal vol. Het is een heel belangrijk onderwerp."
Nieuw voor haar is het onderwerp natuur en landschap, waaronder ook het Goois Natuurreservaat (GNR) valt. "Hier is een spanningsveld met Amsterdam en de provincie, die allebei uit het GNR willen stappen. Daarover zullen wij de komende tijd ook een standpunt moeten bepalen." Ook heeft ze kunst en cultuur als onderwerp in haar takenpakket gekregen. "Ik heb naast rechten, geschiedenis en internationale betrekkingen ook kunstgeschiedenis gestudeerd in Leiden, dus dat vind ik leuk om te doen." Daarnaast vallen de riviercruises ook nog onder haar. Hier maakte zij zich de afgelopen vier jaar hard voor. "We hebben volgend jaar al 33 riviercruiseschepen die bij ons aanmeren", zegt ze glunderend.

Op de kaart

Aan het eind van deze vier jaar hoopt ze dat het college alle zaken die in het coalitieprogramma staan, heeft gedaan. "Zodat we Huizen nog beter op de kaart hebben kunnen zetten én mooier hebben kunnen maken."

Het takenpakket van wethouder Marlous Verbeek:

Onderwijs
Onderwijshuisvesting
Leerlingenvervoer
Kunst en cultuur
Evenementen
Natuur en landschap
Beheer Openbare Ruimte (Water, wegen en openbaar groen)
Dierenwelzijn
Personeel en organisatie
Facilitaire zaken
Gebouwenbeheer
Dienstverlening