Mèrice van den Berg:
Mèrice van den Berg: "Het was de eerste keer dat ik echt blij was om te zingen." Foto: William Rutten

Van onzeker meisje met plankenkoorts naar een zelfverzekerde topmuzikant

Na vier vrijdagavondshows vol muzikaal talent zijn de acht halvefinalisten van 'The Talent Project' bekend. Eén van hen is Mèrice van den Berg uit Huizen.

huizen Overdag zit ze 'gewoon' achter de kassa in de plaatselijke supermarkt, maar komende vrijdag is Mèrice van den Berg één van de acht halvefinalisten van het televisieprogramma 'The Talent Project'. "Ik ben echt wel heel zenuwachtig, moet ook iets heel moeilijks doen", kijkt de 19-jarige Huizense vooruit.

Creatief is ze altijd al geweest, zegt ze. Altijd waren er wel plannen om daar iets mee te doen. Het liefst in de muziek, maar ook tekenen of knutselen hadden haar interesse. Probleem is echter ook dat Van den Berg zich altijd erg onzeker voelde, nog steeds wel overigens. Deelnemen aan andere programma's als 'The Voice' of 'Holland's Got Talent' zag ze daarom niet zitten.
In dat opzicht is het nieuwe programma 'The Talent Project' voor de Huizense veel beter geschikt. "Dat gaat echt over mensen die een probleem hebben, zoals plankenkoorts. Ze helpen je echt. En als ik had deelgenomen aan bijvoorbeeld The Voice had ik het gevoel gehad dat ik anderen zou opzadelen met mijn probleem. En in dit programma leer je jezelf kennen, ik heb ook superveel geleerd."
Van den Berg werd getipt door haar moeder over het nieuwe programma. Aanvankelijk durfde zij niet, maar uiteindelijk vond de 19-jarige het wel een goed idee. Nerveus was ze wel, zelfs tijdens de voorrondes toen er nog geen camera's en/of publiek bij waren. "Ik had zelfs een stoel nodig, zo zenuwachtig was ik. En dat was nog niets eens voor de tv-jury (met Caro Emerald, Chantal Janzen en Roel van Velzen, red.). Maar ze zagen iets in mij, vonden dat ik een aparte stem had."
Ze bereikte dus de eerste televisieronde en klapte - opnieuw - dicht. "Dan wacht je de hele dag - mijn vriend Robin was voor één dag overgevlogen uit Italië - en ben je eindelijk aan de beurt." En toen ging het niet. Uiteindelijk kwam het er toch uit toen Van Velzen haar begeleidde op het keyboard.
En Van den Berg mocht door naar de academy. Honderd dagen lang kreeg ze dans-, zang en zelfs socialmediales. Daarbij werkte ze met de beste coaches in hun vakgebied.
Honderd dagen later stond ze opnieuw in de studio. Als een nieuw iemand bijna. Als een popster. Met het nummer 'This Girl Is On Fire' van Alicia Keys kreeg ze het publiek op de banken en staat ze nu in de halve finale. "Toen ik daar stond, dacht ik: dit wil ik vaker doen. Het was de eerste keer dat ik echt blij was om te zingen. Ik heb nog steeds plankenkoorts, vond het ook doodeng, maar de energie van het publiek en het applaus krijgen: echt geweldig."
De halve finale is vrijdagavond te zien op RTL4, de finale een week later. De winnaar krijgt 50.000 euro, te besteden aan zijn of haar zangcarrière. Maar Van den Berg voelt zich sowieso al winnaar. "Ik heb best veel problemen gehad met van alles en nog wat, maar dit programma heeft echt wel geholpen."