De politie bij de overval in de Sint Janstraat in Laren.
De politie bij de overval in de Sint Janstraat in Laren. Foto: Politie

Contacten met welgestelde jongeren voor adres inbraken

Vervolg Voorpagina

Volgens het Openbaar Ministerie zouden de twee mannen in een groep opereren en zich dag in dag uit bezig hebben gehouden met inbraken en andere criminelen feiten. Zij maakten via criminele jongeren contact met welgestelde Gooise jongeren om adressen te vergaren waar veel te halen was. Zo zouden zij inbraken gepleegd hebben in Stam, Booket en het Franse Pad in Blaricum. In Huizen zouden zij in een woning aan de Achterbaan en de Plaveenseweg kostbaarheden hebben weggehaald. Als de rechtbank de verdachten confronteerde met opgevangen tapgesprekken die duiden op grote betrokkenheid bij de gepleegde feiten, antwoordden ze beiden steeds weer dat het allemaal grootspraak was. Aangetroffen goederen zoals horloges en gereedschap hadden ze gekocht op straat.

Tijdens de zitting hield een van de slachtoffers van de woningoverval in Laren een indrukwekkende verklaring, waarbij ze benoemde dat haar zo veel meer was afgenomen dan alleen de kostbare spullen. Haar zoon, wiens maat de overvallers had getipt, is inmiddels verhuisd omdat hij er niet tegen kan om in het huis te zijn waar de gruwelijke overval heeft plaatsgevonden.

Twee verdachten die betrokkenheid bij de roof in Blaricum wordt verweten en die minderjarig waren ten tijde van de overval, zullen volgens het jeugdrecht worden beoordeeld. Hun zaak werd achter gesloten deuren behandeld. Tegen hen zijn celstraffen van vier en zes maanden voorwaardelijk en respectievelijk 200 en 240 uur taakstraf geƫist. Vorig jaar is de man veroordeeld die ook betrokken is geweest bij de woningoverval in Laren. Hij kreeg zeven jaar. Zijn hoger beroep dient komende week in Leeuwarden.

Uitspraak 30 oktober.