Forse celstraffen geëist tegen jonge criminelen

HUIZEN Twaalf en negen jaar eiste de officier van justitie dinsdag tegen de twee hoofdverdachten - 19 en 20 jaar, beiden uit Huizen - in de strafzaak van een groep jonge Huizer criminelen die zoals het Openbaar Ministerie (OM) omschreef 'huiveringwekkende' woningovervallen in Blaricum en Laren pleegden en betrokken waren bij een aantal inbraken.

Het OM houdt de groep verantwoordelijk voor onder meer een gewelddadige overval op 9 december 2016 in Blaricum aan de Hengeleer, waarbij een twaalfjarige bewoner onder bedreiging van een mes de sleutel van de kluis moest afgeven, en die tijdens eerste paasdag in Laren, waar de bewoners van een woning aan de St. Janstraat zwaar werden mishandeld. De officier van justitie noemt de rol van de 19-jarige zeer ernstig omdat die leidend zou zijn geweest. Hij zou niets en niemand ontziend de feiten hebben gepleegd: "Er is ongekend geweld gebruikt en vooral ook nodeloos geweld."

De twee verdachten, die tot nog toe steeds hebben gezwegen, veranderden tijdens de zitting hun proceshouding en gaven naar eigen zeggen openheid van zaken. De 20-jarige zou bij de overval in Laren op de uitkijk hebben gestaan en de 19-jarige zou een scooter hebben geregeld. Over eventuele medeplegers wilden ze niets verklaren. De officier zette deze nieuwe houding weg als 'onbetrouwbaar en berekenend': "Pas op het laatst gaan verklaren zodat er geen tegenstrijdigheden meer kunnen ontstaan."

17