Rij-instructeur Roy Prosman is gestart met zijn eigen autorijschool in Huizen.
Rij-instructeur Roy Prosman is gestart met zijn eigen autorijschool in Huizen. Foto: Bob Awick

Autorijschool Roy Prosman gestart met lessen auto- en motorrijden

HUIZEN Ons dorp is een nieuwe rijschool rijker: Autorijschool Roy Prosman is gestart met het geven van lessen auto- en motorrijden. Ook rijden met een aanhanger is mogelijk. Eigenaar Roy Prosman kreeg het vak met de paplepel ingegoten. Zijn ouders hebben ook een autorijschool.

"Vanwege de liefde ben ik in Huizen gekomen. Ik woon hier nu 1,5 jaar met mijn vriendin. Zij werkte hier en daarom hebben we hier een woning gezocht. Om ook dicht bij huis te kunnen werken ben ik hier gestart met mijn eigen autorijschool, maar ik heb dus al zeker 20 jaar ervaring", vertelt Roy.

Al op zijn achtste verkondigde hij dat hij net als zijn ouders rij-instructeur wilde worden en ooit was hij de jongste rij-instructeur in Nederland. "Dat was toen ik 18 jaar en 7 maanden oud was. Ik was al begonnen met de opleiding voordat ik mijn rijbewijs had." Een tijd lang werkte hij voor de rijschool van zijn ouders en nu hij zelf een gezin start in Huizen, is hij zijn eigen school begonnen.
"Het leukste van het werk vind ik dat je iemand opleidt tot een volwaardig bestuurder. Soms is dat makkelijk en soms heel moeilijk", legt Roy zijn liefde voor het vak uit. Ook het omgaan met mensen vindt hij leuk: "Mensen storten soms hun hele hart uit en vertellen lief en leed. Dat kan best heftig zijn, maar daar kan ik goed mee omgaan."
Elke vijf jaar laat hij zich appliceren, zoals dat heet. "We moeten verplicht onze kennis bijhouden en in de praktijk laten zien dat we goed weten hoe we les moeten geven." Roy gaat daarbij uitdagingen niet uit de weg. Hij heeft speciale lessen gevolgd om mensen met faalangst of rijangst te kunnen helpen. "Het mooiste is om een leerling die het moeilijk vindt zijn rijbewijs te laten halen. Die zijn ook het dankbaarst en vaak krijg je jaren later dan nog berichtjes", zegt hij stralend. Ook ouderen die hun kennis wat op willen frissen of nog wat lessen moeten volgen in verband met het verlengen van hun rijbewijs zijn bij hem welkom.
Hij kiest daarom voor kwaliteit tegen een betaalbare prijs. "Ik zorg voor goed lesmateriaal. De auto is per slot van rekening mijn werkplek. Ik was ook wekelijks de auto's en de motor met de hand. Dat deed ik bij mijn ouders al en dat doe ik nog steeds. Het moet er goed uitzien, want het zijn mijn visitekaartjes."
Voor beginners biedt hij een startpakket aan van tien lessen voor 299 euro. "Mensen die een keer kennis willen maken om te kijken of het klikt, kunnen een kennismakingsles nemen voor 35 euro." Hij wijst erop dat iedere leerling anders is en daarom een ander aantal lessen nodig zal hebben. "Ik wil goede chauffeurs afleveren, zodat zij veilig de weg op kunnen. Wel zo fijn voor ons allemaal."

Kijk voor meer informatie op autorijschoolroyprosman.nl.