Gert-Jan en Coen met houten wattenstaafjes, bamboe rietjes en notitieblokken met een gerecyclede plastic kaft.
Gert-Jan en Coen met houten wattenstaafjes, bamboe rietjes en notitieblokken met een gerecyclede plastic kaft. Foto: Bob Awick

Rotary Clubs in Huizen starten met langjarige actie End Plastic Soup Now!

De leden van de Rotaryclubs zijn het erover eens. Plastic is schadelijk en moet de wereld uit. Dat zal niet van vandaag op morgen gebeuren, dus zal het een langdurige actie worden.

HUIZEN Rotary Huizen en Rotary Huizen Gooimeer gaan samen met alle Rotary's uit de regio en uit Amsterdam de plasticsoep aanpakken met de actie End Plastic Soup Now! Als start vindt er 7 november in De Krachtcentrale aan de Havenstraat 76 een bijeenkomst plaats om zo veel mogelijk mensen en organisaties bij deze actie te betrekken.

Uit Huizen zijn onder andere Gert-Jan van Dommelen en Coen Hoencamp van Rotary Huizen Gooimeer bij de actie betrokken. Voor hen op tafel liggen wattenstaafjes van hout, bamboe rietjes met een ragger om ze schoon te maken en notitieblokken met een gerecyclede kaft van plastic borden met de dienstregeling van de NS. "We zijn aan het kijken wat de alternatieven zijn voor plastic", vertelt Coen. Hij is de huidige voorzitter van Rotary Huizen Gooimeer en areagouverneur van Gooi- en Vechtstreek waar 17 clubs onder vallen, waaronder ook Almere en Zeewolde. Gert-Jan zal hem binnenkort opvolgen als voorzitter van Huizen Gooimeer en is projectleider van de actie End Plastic Soup Now!

Bewust maken

"Plastic is een groot probleem. Dat zal niet zomaar de wereld uit zijn, maar als je niets doet, stopt het nooit", zegt Gert-Jan. "Als Rotary kunnen we wereldwijd veel betekenen. Kijk naar de actie Stop Polio Now. Daarmee is na 30 jaar polio ook wel zo'n beetje de wereld uit." Coen: "Wij zijn heel goed in het bewust maken van mensen van een probleem. We zijn als Rotary areligieus en apolitiek. We willen een platform bieden aan mensen die iets tegen de plasticsoep willen doen en hen met elkaar verbinden." Daarnaast wil de Rotary haar leden ook inzetten om mensen bewust te maken. "Wij hebben in ons netwerk mensen die plastic verpakkingen maken. Het blijkt dat 40 procent van de vervuiling door plastic verpakkingen komt. Wij kunnen ze daadwerkelijk iets laten veranderen, zeker als de publieke opinie ook druk gaat uitoefenen."
Beide mannen zijn begaan met het onderwerp en vertellen vol passie waarom zij denken dat plastic zo snel mogelijk de wereld uit moet. Coen: "Als je naar de cijfers kijkt, zie je dat er pas sinds 2000 zo veel plastic in de wereld is gekomen. In 2002 was het wereldwijd 200 miljoen ton, terwijl het in 1960 nog maar 10 miljoen ton was. In 2016 was het al gestegen tot 335 ton wereldwijd." Hij legt uit dat van die 335 miljoen ton, 60 miljoen ton uit Europa komt en dat hiervan 8,4 miljoen ton wordt gerecycled. "In Nederland wordt ongeveer de helft van het plastic afval gerecycled, maar in Indonesië gooien ze het gewoon in zee. Daar zijn ze nog niet zo bewust van de schade."

Schade

Gert-Jan: "De schade aan mensen is ook nog niet wetenschappelijk aangetoond, maar die is er wel degelijk. Ze zijn nu allerlei onderzoeken aan het doen om dit te bewijzen. Van dieren is het al aangetoond." Coen: "Dat beeld van die schildpad die vervormd was door een verpakking van bierblikjes om hem heen, was voor mij een keerpunt. Dat moet toch anders." Bij Gert-Jan kwam het besef toen hij voor zijn werk van een gebouw een materialenpaspoort moest maken. "Toen we aan het brainstormen waren over een nieuwe actie, was iedereen het roerend eens toen iemand riep: ik wil gewoon al het plastic de wereld uit. Dat is opvallend bij de Rotary", aldus Gert-Jan. Toen hij aan het zoeken ging hoe dit aan te pakken, zag hij dat zusterclubs in Amsterdam het onderwerp in juni al hadden aangekaart toen zij een evenement hadden voor Rotaryclubs van 11 hoofdsteden in Europa. "Wij hebben ons bij hen aangesloten en willen er zeker vier jaar onze energie in steken. We leggen daarmee de link met de Floriade die in 2022 in Almere wordt gehouden. Het onderwerp is daar 'Growing Green Cities'. De circulaire economie, waarbij alles hergebruikt wordt, speelt hier een grote rol bij. Op dit evenement zullen ook veel toeristen afkomen. Dit probleem moet je wereldwijd aanpakken, dus wij hopen dat de Rotaryclubs dat ook wereldwijd zullen gaan oppakken."
Om het stappenplan voor de komende vier jaar te gaan maken, is er woensdag 7 november van 19.30 tot en met 22.00 uur een startbijeenkomst. Iedereen die belangstelling heeft en een bijdrage wil leveren aan het project is welkom. Sprekers op de avond zijn onder anderen Lisanne Addink-Dölle, oprichtster van het bedrijf VerdraaidGoed!, Karl Beerenfenger, bestuurder van de organisatie By the Ocean we Unite, en Madelon Schaap namens de Rotaryclubs Amsterdam en als organisator van de internationale actie End Plastic Soup Now! Zij hopen de aanwezigen te inspireren om zelf actie te ondernemen.

'Wij zijn goed in bewust maken van mensen van een probleem'

Kaarten

Kaarten voor de avond kosten € 12,50, studenten tot 18 jaar betalen € 5,-. "We willen ook scholieren hierbij betrekken. Zij kunnen ook het verschil maken tegen de plasticsoep. Dat zie je maar aan Boyan Slat, die als 17-jarige student met een oplossing kwam voor de plasticsoep met zijn The Ocean Cleanup."

Aanmelden: rotarygooimeer@gmail.com of 06-22 38 66 47. Zie ook endplasticsoupnow.nl.