Henk en Annie met in het midden burgemeester Sicko Heldoorn.
Henk en Annie met in het midden burgemeester Sicko Heldoorn. Foto: Bob Awick

Annie en Henk Kooij 60 jaar getrouwd

HUIZEN Annie Honing (80) en Henk Kooij (84) waren maandag 60 jaar getrouwd. Omdat het paar toen nog heerlijk genoot van een weekeinde weg, kwam burgemeester Sicko Heldoorn dinsdag op bezoek om het paar namens de gemeente te feliciteren.

Annie kent Henk al vanaf haar 14e. Beiden zijn echte Huizers en hebben elkaar ontmoet op de 'baan', het stuk van de Lindelaan waar men ging flaneren. "De jongens liepen aan de ene kant en de meiden aan de andere kant", vertelt Annie. Henk was al 18 jaar en wist de moeder van Annie 'om zijn hand te winden', zoals hij het noemt. Toen hij in dienst ging, raakte het even uit. Bij terugkomst liet de moeder van Annie weten dat hij nu wel moest blijven, anders 'had zij geen leven meer'.

Scheepsbouwer

Henk was scheepsbouwer en ging na zijn diensttijd bij Janus Kok werken. "Die wilde echter nooit iets anders buiten zijn zin", meldt Henk. "Scheepsbouwers zijn rare mensen, ik ook." Hij nam zijn ontslag na onenigheid en ging weer in Muiden werken, waar hij als 14-jarige ook was begonnen. Annie had heimwee en wilde graag terug naar Huizen. Na vier jaar kwamen ze weer in Huizen wonen. Hun zoon was toen al in Muiden geboren en in Huizen kwam daar nog een dochter bij. Uiteindelijk verliet Henk de scheepsbouw en ging bij zijn vader werken, die een groot schildersbedrijf had. Henk begon op een gegeven moment zelf een schildersbedrijf, dat zich uiteindelijk ging richten op het spuiten van schepen. "Dat heeft mijn zoon overgenomen. Het bestaat nog steeds en zit op Tholen in Zeeland." Varen is altijd belangrijk geweest voor het gezin. Ze hebben mooie reizen gemaakt. Ook de burgemeester is een liefhebber, dus werden er ervaringen uitgewisseld.

Trouwdag

Het paar kan zich de trouwdag van 60 jaar geleden nog goed herinneren. "Het was slecht weer", zegt Annie. "Maar toen we uit de kerk kwamen, was het weer droog", vult Henk aan. Elk huwelijksfeest hebben ze gevierd. Ook hun 60-jarig huwelijk. Dit deden ze met vrienden en directe familie in de Brassershoeve. Ook was het paar een lang weekeinde weg. "Ik had een mooi bossie bloemen neer laten zetten", zegt Henk. Als het aan Annie ligt, zullen ze hopelijk ook hun 65-jarig huwelijk vieren. "Als we het halen", tekent ze daarbij aan. Henk heeft diverse gezondheidsproblemen, maar laat zich zo min mogelijk in de weg leggen daardoor. "Je moet er uiteindelijk zelf wat van maken!"

Echtpaar leerde elkaar al jong kennen bij het flaneren op de 'baan'