Saskia Laroo en Warren Byrd treden deze keer samen op tijdens het Kunstcafé.
Saskia Laroo en Warren Byrd treden deze keer samen op tijdens het Kunstcafé. Foto: Kunstcafé Huizen

Kunstcafé: Saskia Laroo terug en nu met pianist Warren Byrd

Kunstcafé Huizen heeft 31 oktober weer een afwisselend programma met muziek, kinderboeken en niet-alledaagse kunst.

HUIZEN Trompettiste Saskia Laroo keert weer terug met een optreden bij Kunstcafé Huizen op 31 oktober vanaf 20.00 uur in De Boerderij aan de Hellingstraat. Deze keer treedt ze op met haar vaste muzikale maatje, de New Yorkse pianist Warren Byrd. Hiermee lost ze een belofte in die ze ooit tijdens het Kunstcafé in oktober 2011 deed.

Bij die gelegenheid opperde zij het idee om nog eens terug te komen in De Boerderij als Warren Byrd ook in Nederland zou zijn. Dat is inmiddels wat vaker het geval, want Saskia en Warren zijn vorig jaar met elkaar getrouwd. Afwisselend wonen ze nu in Amsterdam en in het Amerikaanse Hartford. Hoewel zij met tal van orkesten over de hele wereld optreden, vormen zij ook een zelfstandig duo met een eigen repertoire: het Duo Laroo-Byrd. Dit duo heeft inmiddels een cd volgespeeld met als titel 'Two of a Kind'.

Saskia Laroo geldt als een van de bekendste internationaal doorgebroken trompetspelende vrouwen die al tal van jazzprijzen heeft gewonnen. Ze speelt ook saxofoon en contrabas. Op de dag van de inhuldiging van koning Willem-Alexander luisterde ze met haar band de receptie op van de Nederlandse ambassade in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare. Ook was ze met haar band een van de topacts op het Harare International Festival of the Arts. Daarvan zijn een cd en een dvd verschenen. In 2011 ontving ze de Karmavoor Vredesprijs in India omdat ze onder het motto 'Music for Peace' haar tournee liet doorgaan na de bloedige bomaanslag in Mumbay. Regelmatig reist ze naar de Verenigde Staten voor concerten waar ze door pers en publiek is uitgeroepen tot Lady Miles Davis of Europe.

De pianist en zanger Warren Byrd is een musicus van naam, die met belangrijke jazzvertolkers als Archie Shepp en Charles McPherson heeft gespeeld. In 2005 was hij nog te horen op het North Sea Jazz Festival met de Charlie Parker Legacy Band. Saskia en Warren zijn onlangs teruggekeerd van een succesvolle tournee door Vietnam.

Kinderboeken

Caroline van Baar en Margreet Steltenpool zijn nichten van elkaar én vriendinnen en brengen ook een bezoek aan het Kunstcafé. Een paar jaar geleden ontstond het idee om samen een kinderboek te maken. Dat leidde tot een gezamenlijke productie: 'Guus de Spin wil een web weven'. Dit eerste boekje scoorde zelfs een tweede druk en inmiddels is boekje nummer twee op de markt. 'Guus en Vera en de vergeten dieren'.

Els Hoonhout schildert op allerlei textiele ondergronden

Kunstenares

Een evenzeer opmerkelijke bijdrage aan het Kunstcafé komt van kunstenares Els Hoonhout uit Poeldijk, waar ze haar atelier heeft. Ze is zes jaar geleden ook al eens in het Kunstcafé geweest. Ze heeft intussen niet stilgezeten en komt graag nog eens terug met nieuwe kunstzinnige producties. Ze is geen alledaagse schilderes. Ze gebruikt voor haar schilderijen allerlei textiele ondergronden, zoals hemden, postzakken en jurken en ze schildert zelfs op kwasten.