Frans Kolk met de cheque van de Rabobank.
Frans Kolk met de cheque van de Rabobank. Foto: St. Huizer Botters

Stichting Huizer Botters gebruikt gift voor onderhoud

HUIZEN De Rabobank in Huizen heeft een schenking gedaan van € 5.000 aan de Stichting Huizer Botters. Met dit vorstelijke bedrag is de Stichting Huizer Botters in staat om diverse machines en gereedschappen aan te schaffen voor het onderhouden van dit Huizer varend erfgoed.

"Onderhoud aan deze schuiten kost de stichting veel geld. Om hier economisch mee om te gaan wil de stichting het onderhoud meer en meer in eigen beheer doen. Om een nieuwe gang in een botter te zetten, zeg maar de huid van de schuit, werden voorheen de botters naar bijvoorbeeld een werf in Spakenburg of Workum gebracht. Door dit samen met onze vrijwilligers in eigen beheer uit te voeren, kan er flink op de kosten en tijd bespaard worden. Ook dragen we bij aan het doorgeven van de ambachtelijke vakkennis van onze scheepstimmerman Harmen", laat de Stichting Huizer Botters weten.
"Voor de bewerking van de forse eikenhouten delen van een botter is specifiek en zwaarder gereedschap nodig dan een handzaag en een beitel. Door de schenking van de Rabobank van € 5.000 hebben we onder andere een lintzaag met diverse zaagbladen, slagschroefboor, ronde handschaaf, werklampen en divers ander gereedschap aan kunnen schaffen. Door al dit materiaal zijn onze vrijwilligers in staat om op de eigen werf een uniek stuk erfgoed van Huizen in de vaart te houden."

Van de grote vloot die ooit in de Huizer haven heeft gelegen, zijn nog een viertal schuiten in authentieke staat bewaard gebleven. "Botters die op een van de twee scheepswerven die Huizen telde zijn gebouwd. We nodigen iedereen uit ze eens te bekijken of eens mee te varen. Belangstellenden kunnen ook vrijwilliger, vriend of sponsor worden."

Kijk voor meer informatie op huizerbotters.nl.