Wethouder Marlous Verbeek (r) en kunstenaar Berry Holslag kijken naar het Melkmeisje. Van de reparatie aan haar neus is niets te zien.
Wethouder Marlous Verbeek (r) en kunstenaar Berry Holslag kijken naar het Melkmeisje. Van de reparatie aan haar neus is niets te zien. Foto: Bob Awick

Het Melkmeisje in volle glorie terug op Oude Raadhuisplein

Het boegbeeld van Huizen, het Melkmeisje, staat weer op haar plek. Sinds februari was het beeld weg voor een reparatie aan haar neus.

HUIZEN Het Melkmeisje is sinds vorige week weer in volle glorie terug op zijn oude plek op het Oude Raadhuisplein. Het beeld was sinds februari weg in verband met een reparatie aan een kapotte neus.

"Hoe dat is gekomen, weten we niet", zegt kunstenaar Berry Holslag die de neus weer vakkundig gerepareerd heeft. "Ik denk een ongelukje met het opbouwen van de markt. Ik ga niet uit van vandalisme, want dat vind ik zo negatief. Ik denk dat het per ongeluk is gebeurd en dat ze het niet eens in de gaten hebben gehad." Nu is het Melkmeisje weer terug en het beeld glimt als nooit tevoren. "Ik heb meteen het glazuur goed schoongemaakt. Door de regen komen er druppels kalk op."
Het beeld is gemaakt van keramiek. Tijdens het bakken krimpt dat. "Daarom had ik een aantal neuzen gemaakt. Er was er gelukkig een bij die perfect paste", vertelt de kunstenaar. "Ik heb hem heel goed vastgelijmd, dus hopelijk gebeurt het niet nog een keer." Wie naar de neus kijkt, ziet totaal niet dat deze nieuw is. Het glazuur sluit naadloos aan. Bovendien glimt het na de schoonmaakbeurt ook weer mooi.

Gebruiksschade
Na inspectie van het beeld bleek dat er meerdere reparaties nodig waren. "Gebruiksschade", aldus de kunstenaar. "Dat mag ook. Er zitten mensen bij en het maakt deel uit van het bankje."

Wethouder Marlous Verbeek liet weten blij te zijn dat het spraakmakende beeld weer in Huizen op zijn oude plek staat. De kunstenaar vindt het geen probleem dat mensen het beeld spraakmakend vinden.

Aankleden
"Anders is een beeld maar saai. Ik denk dat het door de felle kleuren komt en uiteindelijk accepteren ze het vaak wel." Ze vindt het leuk te horen dat mensen het af en toe aankleden. "Ik heb ook weleens gezien dat kinderen er een ketting omheen hebben gehangen met houten kralen. Het beeld staat stevig op zijn sokkel en zolang mensen er maar voorzichtig mee zijn, kan dit."