Laren en Blaricum willen naar Utrecht.
Laren en Blaricum willen naar Utrecht. Foto: Bob Awick

Zou Huizen ook naar provincie Utrecht moeten gaan?

HUIZEN De mogelijke fusie van Huizen met Blaricum en Laren, gewenst door de provincie Noord-Holland, speelde ook een rol tijdens de behandeling van de begroting. Dit omdat de gevolgen van een mogelijke fusie als risico zijn meegenomen bij veel punten.

Als eerste spreker was SGP-woordvoerder Rob Bource aan beurt. Hij gooide de knuppel in het hoenderhok met de vraag: "Is Huizen ook niet beter af in Utrecht. Onze regio lijkt niet te tellen in Haarlem." Buurgemeenten Blaricum en Laren dienden namelijk een verzoek in bij de minister voor een grenswijziging van de provincies. Zij willen liever naar de provincie Utrecht om zo een fusie te ontlopen.

De meningen in de raad waren hier verschillend over. Stef van der Pas namens de PvdA: "Welk probleem los je ermee op? We krijgen er dan ook weer problemen bij in verband met de verbondenheid van de regio Gooi en Vechtstreek." Leefbaar Huizen gaf aan tegen een provincie te zijn: "Het maakt niet uit waar je zit dus." Wessel Doorn van de ChristenUnie gaf aan dat het wellicht eens een goed idee was om te kijken of Huizen niet beter af is bij de provincie Utrecht in de toekomst, ook al heeft dat wellicht grote gevolgen. Ook Dorpsbelangen Huizen vroeg zich dit hardop af: "Maar wel zelfstandig."
Wethouder Bert Rebel liet weten dat het college niet de drang voelt om naar de provincie Utrecht te gaan: "Hier zitten heel veel mitsen en maren aan. We zetten ons in voor zelfstandigheid binnen de provincie Noord-Holland. Hopelijk samen met Blaricum en Laren."

Ook over de reserves, het spaargeld van de gemeente, werd gediscussieerd in het kader van de mogelijke herindeling. Huizen is niet voor niets immers altijd zuinig geweest.