Waterlelies, olieverf op doek van Jan Voerman, die ook bekend is van de Verkade-albums.
Waterlelies, olieverf op doek van Jan Voerman, die ook bekend is van de Verkade-albums. Foto: Pieter Eikeboom

Najaarstentoonstelling Larense School en Impressionisten

Schilderijen en aquarellen van de Larense School en Impressionisten zijn te zien in de tentoonstelling van Kunsthandel D.J. Zeeman.

HUIZEN Kunsthandel D.J. Zeeman aan de Gooilandweg 233 toont van 8 november tot en met 15 december in een speciale najaarstentoontstellng schilderijen en aquarellen van de Larense School en Impressionisten.

De kunsthandel toont tijdens de tentoonstelling een aantal nieuwe aanwinsten, waaronder een zeer charmant werk van de Franse schilder Marcel Cosson, met als titel 'Aan de bar'. Cosson werd vooral bekend om zijn schilderijen van restaurants en kleedkamers van revue- en balletdanseressen. Zijn schilderijen sluiten wat onderwerp betreft aan bij het Franse impressionisme. De stijl is echter losser en meer gericht op het weergeven van sfeer dan op het schilderen van licht.

Blaricum

Van Jan Voerman jr. zijn twee werken te zien: een stilleven met pruimenbloesem en een werk met waterlelies. In een veel meer precieze stijl geschilderd in vergelijking met Cosson. Voerman heeft gewerkt in Blaricum en kreeg bekendheid door stillevens met planten en bloemen als onderwerp en zijn illustraties in de Verkade-albums. Werk van Jan Voerman jr. is te vinden in het Voerman Museum in Hattem.
Uit de Larense school is een werk van David Schulman dat de aandacht trekt. Een prachtig winterlandschap van Laren in de sneeuw, met veel topografische details. Het mooie avondrood dat Schulmans werk kenmerkt, is hierin volop aanwezig.
Van Gerhard 'Morgenstjerne' Munthe is een werk te zien van een bomschuit op het strand. Deze schilder werkte veel in Katwijk aan Zee. Hij was leerling aan de Academie in Düsseldorf. Daar schilderde hij voornamelijk strandgezichten met vissers en (bom)schuiten.
Ook een werk van drie spelende poesjes van Cornelis Raaphorst is te zien. Hij specialiseerde zich hierin. Hij schildert ze in al hun doen en laten, omringd door kleurige draperieën en kostbare gebruiksvoorwerpen. Zijn werk wordt ook wel vergeleken met dat van de bekende schilderes Henriëtte Ronner-Knip.

Vrouwenfiguren

Van de Gentse schilder Raphaël de Buck is een schilderij van een barmeisje te zien. Hij verwierf vooral bekendheid met zijn schilderijen van vrouwenfiguren in velerlei gedaantes, zoals ballerina's en barmeisjes, schitterend gekleed en met geheimzinnige gezichten en grote ogen. Daarnaast zijn er drie schilderijen te zien van de Engelse schilder Peter Knox: een werk met een fish-and-chipsrestaurant, sleetje rijden in de sneeuw en een bikercafé. Deze schilder laat thema's zien uit zijn jeugd. Zijn liefde voor het onderwerp kan worden gezien in al zijn werk.
De tentoonstelling toont bovendien werk van A. Mauve, F. Manders, A.J. Zwart, W. Maris, J. Rijlaarsdam, D. Smorenberg, H. Bos, W. Steelink, A.P. Schotel, J. Scherrewitz, J. Holtrop, Onnes, D. Muehlhaus, C. Artz, R. Houdijk en Ruud Kooij.

De kunsthandel toont een aantal nieuwe aanwinsten

Het werk is te zien op donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.