Rechts wethouder Roland Boom en links Jan Paul Visser tijdens de officiële start van de bouw.
Rechts wethouder Roland Boom en links Jan Paul Visser tijdens de officiële start van de bouw. Foto: Bob Awick

Bouw Keucheniushof nu ook officieel van start gegaan

De bouw was al aan de gang, maar vrijdag was de officiële start. Bij bouwontwikkelaar Gerrit Jan Visser speelt de familie daarbij een grote rol.

HUIZEN De bouw van het Keucheniushof aan de Keucheniusstraat was inmiddels al gestart, maar afgelopen vrijdag was de officiële starthandeling. Wethouder Roland Boom en Jan Paul Visser, zoon van ontwikkelaar Gerrit Jan Visser, legden met hulp een betonnen plaat neer op de begane grond van een van de gebouwen.

Ook voor de dochter van Gerrit Jan, Marie Pauline, was een rol weggelegd. Zij gaf wethouder Roland Boom het boek 'Huizen in Beeld' cadeau, waarin foto's van het gebied rond de Oude Kerk staan. "Om nog eens terug te blikken."

Mooier Huizen

De wethouder liet in zijn korte speech weten nu de blik vooruit te richten en blij te zijn dat nu schouder aan schouder met politiek, bestuur, inwoners en ondernemers aan een mooier Huizen gewerkt wordt.

Trots en blij

Ontwikkelaar Gerrit Jan Visser blikte nog wel even kort terug. Al in 1978 was er een overeenkomst met hem en ook in 2008 waren er al plannen, maar nu kan er echt gestart worden. "Ik ben trots en blij. Het is een project dat past bij de maat en schaal van het dorp en het voorziet duidelijk in de behoefte, zowel de grondgebonden woningen,als de appartementen en commerciële ruimten", zei hij. "Ik spreek de hoop uit dat straks alle Huizers het Keucheniushof in hun hart zullen sluiten."

'Het is een project dat past bij de maat en schaal van het dorp'

Eind goed, al goed

Na de openingshandeling kon in het Wapen van Huizen een drankje gedronken worden. Daar liet Gerrit Jan weten dat het wat hem betreft 'eind goed, al goed' is. Het plan dat er eerder lag voor een groots nieuw centrum met winkels en een fly-over vond hij maar niets. "Dat kan ik nu wel zeggen. Ik ben echt trots op dit project. Als ik dat niet zou zijn, zou ik het niet doen."
In alle jaren dat getracht is om van het Keugat iets moois te maken, is er vaak veel kritiek op hem geleverd. "Die zet ik in een zak aan de weg. Tenzij het terecht kritiek is, daar wil ik graag wat van leren." De grond moet nu eenmaal een bepaalde opbrengst genereren. "Daarbij gaat de tijd ook maar door. Je moet inspringen op wat er op dat moment nodig is."

Familie

Zoon Jan Paul: "Het is het eerste project dat ik vanaf het begin af aan heb meegemaakt. Je groeit er als familie ook in." Gerrit Jan: "Ik heb ook altijd aan de keukentafel gepraat over de projecten waar ik mee bezig was. Zowel hele grote als kleinere zoals deze. Ik heb ook wel een visie hoe iets wel of niet moet zijn. Ik weet hoe het hier aan toegaat in het dorp. Al vanaf 1700 staat mijn familie hier al te boek. Ik weet wat mensen ervan vinden en wat zij willen. Daarbij wil ik nogmaals de wethouders Marlous Verbeek en Roland Boom bedanken. Zonder hen en de inzet van ambtenaren was het niet gelukt."
Het allertrotst is hij echter op zijn familie. "Dat is waar het allemaal om draait."