Nora Tee (74) en Jac de Kruijff (80) hebben plezier met het overgooien van de bal naar projectleider Anita Campbell.
Nora Tee (74) en Jac de Kruijff (80) hebben plezier met het overgooien van de bal naar projectleider Anita Campbell. Foto: Bob Awick

Senioren kunnen 12 weken lang kennismaken met sporten met FitStars

FitStars start 12 november met de eerste ronde. Jac (80) gaat meedoen. Nora (74) en Stanley Tee (80) sporten al veel en vertellen waarom dat belangrijk is.

HUIZEN FitStars, het project om senioren sociaal en actief in beweging te krijgen, start 12 november. Senioren die niet sporten en weinig bewegen kunnen voor 4 euro per keer 12 weken lang kennismaken met een van de geselecteerde sporten die speciaal zijn afgestemd op hun talenten en die passen bij het fysieke vermogen. Als ze de sport leuk vinden, kunnen ze daarna lid worden van de sportvereniging en doorgaan met sporten.

"Het project is bedoeld om mensen sociaal in beweging te krijgen. Er is dan ook een gezellig koffie- of theemoment bij elk van de activiteiten", legt Anita Campbell uit. Zij heeft met Rubin Vos de leiding over het project FitStars. Rubin: "Het programma is een samenwerking van Sport Platform Huizen, de gemeente, Versa Welzijn en NOC*NSF en er is een subsidie voor verstrekt."

Vijf sportverenigingen

Anita: "Op dit moment doen vijf sportverenigingen mee: s.v. Huizen met walking football, Tennisvereniging Huizen met touchtennis, Laresz met dansen en fitness, Turnlust met sportmix en Osorezu Budosporten met Veilig op straat. Deze activiteiten zijn uit te proberen de 6 weken voor kerst en de 6 weken daarna."
Nora Tee (74) en Stanley Tee (83) gaan niet meedoen aan het programma, omdat zij zelf al heel veel sporten. Jac de Kruijff (80) juist wel: "Ik heb van huis uit wel meegekregen om te sporten en ik heb vroeger wel veel gesport, maar door omstandigheden zeker het laatste jaar niet meer. Soms word ik het zat en dan stop ik ermee. Sport is niet zaligmakend. Er zijn nog veel meer leuke dingen te doen, zoals de schouwburg bezoeken. Ik weet wel dat sporten goed voor mij is, daarom ga ik bij FitStars meedoen aan walking football en touchtennis."

Niet sportief

Nora: "Ik ben juist niet sportief van huis uit. Als het niet hoefde, deed ik het niet, maar ik heb wel veel gedaan: volleybal, tennis en paardrijden. Op dit moment zwem ik, doe ik nordic walking en doe mee aan het Galmproject. Dat is gym voor mensen boven de 55 jaar en je doet het op je eigen niveau. Ik vind dat ontzettend leuk. Het is goed voor lijf en leden en het is gezond voor je hart. Daarnaast heb ik veel plezier én sociale contacten."
Haar man Stanley is ook nog steeds een fanatiek sporter, ook al heeft hij wel even in een dip gezeten. Hij heeft diverse sporten gedaan, waaronder 25 jaar aan karate. Hij had de zwarte band 3e dan en gaf ook les. "Ik merkte dat ik niet snel genoeg meer was en ben op een gegeven moment gestopt", zegt hij. Dit deed hij zonder af te bouwen. "Ik kreeg last van mijn spieren. Er knakte ook wel iets in mij." Zijn vrouw Nora spoorde hem uiteindelijk aan om weer wat te gaan bewegen en nam hem mee. Sindsdien gaat het beter, ook al merkt Stanley dat de leeftijd gaat tellen. "Ik doe nu aan kickboksen in de sportzaal in de Meentamorfose. Op mijn verzoek is daar een zak voor opgehangen. Mijn basis is Oosterse vechtsport en die is nagenoeg gelijk aan de basis van kickboksen. Ik heb het mezelf geleerd en heb nu ook een jonge jongen die het van mij leert", vertelt hij.

'Meer dan alleen maar bewegen. Je hebt ook contact met mensen'

Fanatiek

Nora en Stanley denken dat Jac zeker baat zal hebben bij het sporten. "Het is meer dan alleen maar bewegen. Je hebt ook meteen contact met mensen", zegt Nora. Ze geeft aan dat ze dat belangrijk vindt. "Straks sta ik er misschien alleen voor en als je dan mensen kent, kunnen zij je helpen als dat nodig is." Jac kijkt vooral uit naar de kennismaking met touchtennis. "Het veld is kleiner en de bal zachter. Voor walking football ben ik wellicht te fanatiek. Als ik de sporten leuk vind, ben ik wel van plan om ze te blijven doen."

Nieuwe ronde

Anita Campbell: "Na deze 12 weken komt er een nieuwe ronde. Er zijn meer sportverenigingen die kijken of ze iets aan kunnen bieden voor deze doelgroep. Wie meer wil weten kan kijken op de site sportplatformhuizen.nl of contact opnemen met mij via 06-43058300 of fitstars@sportplatformhuizen.nl. Hier kunnen mensen zich ook aanmelden."

Stanley Tee (83) spart met projectleider Rubin Vos.