Bibliotheekdirecteur Pauline Gmelig Meyling (l) en wethouder Marlous Verbeek op de jeugdafdeling van de bibliotheek.
Bibliotheekdirecteur Pauline Gmelig Meyling (l) en wethouder Marlous Verbeek op de jeugdafdeling van de bibliotheek. Foto: Bob Awick

Kinderen van 6 tot 12 jaar krijgen volgend jaar gratis bibliotheekpas

Lezen is goed voor de ontwikkeling. De drempel om lid te worden van de bieb wordt daarom verlaagd door de contributie voor kinderen van 6 tot 12 jaar af te schaffen.

HUIZEN Kinderen van 6 tot 12 jaar die in Huizen wonen krijgen met ingang van volgend jaar een gratis bibliotheekpas. Dat hebben wethouder Marlous Verbeek en Pauline Gmelig Meyling, directeur van Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum dinsdag bekendgemaakt. Kinderen tot 6 jaar waren al gratis lid.

De bibliotheek in Huizen was nog een van de weinige in Nederland die een contributie vroeg aan deze doelgroep. Normaal kost een lidmaatschap 18 euro per jaar. "Het gaat in Huizen om 3.097 kinderen volgens de cijfers van 1 juli dit jaar. Van hen zijn er al 1.750 lid. Omdat lezen belangrijk is voor deze doelgroep hadden we in het coalitieprogramma al opgenomen dat we dit wilden gaan doen. We zijn blij dat we nu kunnen zeggen dat het is gelukt." Het lidmaatschap is beperkt tot jeugdmateriaal.

Het college trekt 49.000 euro uit om het afschaffen van de contributie mogelijk te maken. "Dat is een inschatting. In 2020 zal geƫvalueerd worden hoeveel kinderen gebruikmaken van het gratis lidmaatschap. Dan zal bij een besluit over een nieuwe budgetsubsidieperiode voor de bibliotheek vastgesteld worden welk bedrag structureel aan de subsidie van de bibliotheek wordt toegevoegd", aldus de wethouder.
Zelf heeft ze de hele jeugdbibliotheek vroeger zelf 'leeg' gelezen vertelt ze. "Elke week koos ik zes boeken uit, die bond ik onder mijn snelbinder en de volgende week kwam ik weer nieuwe halen."

Drempel

De bibliotheekdirecteur is blij met de stap van de gemeente. "Elk jaar komen er zo'n 3.000 basisschoolleerlingen naar de bibliotheek voor het speciale programma dat we aanbieden. Dat zijn zo'n 100 schoolklassen. Dan blijkt elke keer dat niet iedereen lid is. Als je meerdere kinderen in een gezin hebt, dan kan ik me ook wel voorstellen dat de contributie een drempel is. Die willen we weghalen. Als je taal en lezen op een leuke manier brengt, dan krijgen kinderen leesplezier en dat leidt weer tot een betere leesvaardigheid."
Uit onderzoek van Lezen & Schrijven blijkt ook dat taalvaardige kinderen later ook taalvaardige ouders worden en zelf taalvaardige kinderen opvoeden, aldus de directeur. Ook gaan leerlingen volgens haar beter presteren op school en bij de Citotoets. "Het aantal boeken wordt ook niet minder. Slechts 5% is maar een e-book. Voor kinderen die problemen hebben met lezen, bijvoorbeeld dyslexie, zijn er ook speciale boeken."

De gemeente en bibliotheek gaan ook scholen wijzen op deze mogelijkheid. "Zij kunnen de ouders erop attenderen." Ouders van kinderen die al lid zijn, krijgen bij afloop van het lidmaatschap geen rekening, maar een brief dat het lidmaatschap voortaan gratis is. "We hopen dat veel ouders met hun kinderen volgend jaar naar de bibliotheek komen om het gratis lidmaatschap te regelen."

Wethouder heeft zelf hele jeugdbieb 'leeg' gelezen