Gert-Jan van Dommelen van Rotary Huizen Gooimeer met Ria Uiterloo en Tanja Frederiks uit Sint-Maarten.
Gert-Jan van Dommelen van Rotary Huizen Gooimeer met Ria Uiterloo en Tanja Frederiks uit Sint-Maarten. Foto: Bob Awick

'Op dat moment heeft het zo veel steun gegeven, dat zo'n dorp dat doet'

Tijdens de actie 'Huizen voor Sint-Maarten' werd ruim 40.000 euro ingezameld voor een door de orkaan Irma getroffen basisschool. Hoe staat het er nu voor?

HUIZEN Tanja Frederiks en Ria Uiterloo van het overkoepelende bestuur van de Sister Marie-Laurence Primary School bezochten de afgelopen dagen Nederland. Voor de school, die vorig voorjaar werd getroffen door orkaan Irma, werd tijdens de actie 'Huizen voor Sint-Maarten' ruim 40.000 euro opgehaald. Hoe staat het er nu voor?

"Inmiddels hebben de leerlingen onderdak gevonden met hun eigen klassen in twee andere scholen die ook onder ons bestuur vallen", vertelt Tanja, financieel manager van het bestuur en projectleider Exceptional School. "De school is in augustus dichtgemaakt. We hopen dat de oude school wordt gesloopt en er een nieuwe wordt gebouwd", gaat ze verder. Ria, superintendent innovation, vult haar aan: "Dat is nog niet zo eenvoudig, want het geld dat bij de Wereldbank staat, is nog nauwelijks vrijgegeven." Tanja: "Het is een traag proces en heel erg bureaucratisch."

Moeilijk

Gert-Jan van Dommelen van Rotary Huizen Gooimeer, die samen met Rotary Huizen de inzamelingsactie op poten zette, legt uit dat het moeilijk is. Er moet aan allerlei regels voldaan worden en er is een strenge controle. Tanja: "Het is ook nog de vraag of er voldoende geld is. Er is maar 550 miljoen dollar en dat is een kwart van wat er nodig is om het eiland weer op te bouwen." Ria: "De prioriteit ligt op het herstellen van het toerisme, want dat is de economie van Sint-Maarten en daar verdienen we ons geld mee. Maar er zijn nog andere dingen, zoals een afvalberg midden in de stad. Daar moet ook wat mee gebeuren." Het motto van de wederopbouw is 'Building Back Better' en dat geeft ze de hoop dat uiteindelijk de school nog beter opgebouwd zal worden, maar wanneer? Dat is nog echt niet te zeggen.
En het geld van de inzameling? "Dat mag niet gestoken worden in stenen", legt Gert-Jan uit. "Wel in andere dingen, zoals materiaal om mee te leren of trainingen van het personeel. Geen speelgoed, dus ook geen glijbaan bijvoorbeeld." Om een voorzet te nemen op hoe het geld straks te besteden, zijn Tanja en Ria nu ook in Nederland. Ze willen zo veel mogelijk kennis en ideeën opdoen omdat ze een Exceptional School willen worden. In Huizen brachten ze onder andere een bezoek aan de Optimist aan de Koers, de Parel en de Wijngaard. Ze willen namelijk ook een Positive Behaviourschool zijn. Tanja: "De school staat in een kansarme wijk. Hier wonen veel migranten van omliggende eilanden die voor een beter leven naar Sint-Maarten zijn getrokken. We willen de hele buurt straks bij de school betrekken."

Ze schetst een beeld van een sportveldje naast de school dat de school in het verleden huurde en waarvan ze wil dat het straks buiten schooltijden toegankelijk is voor iedereen uit de buurt. Hiervoor is al 175.000 dollar beschikbaar gesteld uit het Nationaal Rampenfonds. "En een parkje met bankjes voor de ouderen." Ook wil ze een brede school worden, waar na schooltijd van alles wordt aangeboden. Ook voor volwassenen, zodat zij zich bekwaam kunnen maken in het beheren van geld bijvoorbeeld. "Alle bewoners in de wijk hebben er dan iets aan. We willen een pilotschool worden voor het hele eiland met onze visie en passie die we hiervoor hebben."
Ook met het Rode Kruis hebben ze al overlegd. "We zijn altijd een orkaanshelter geweest. We willen kijken of we het Rode Kruis opslagruimte kunnen bieden voor water en noodzakelijke spullen." Ze zegt dat ze ook weer voorbereid moeten zijn op een volgende orkaan. "Tot nu toe zijn we er dit jaar goed vanaf gekomen, maar er komt vast weer een keer een hele grote. Daarom zou het ook fijn zijn als de nieuwbouw daar tegen bestand is. De oude school was dat duidelijk niet."
Vlak voordat de dames weer naar Sint-Maarten terugvlogen, kwam er nog heel goed nieuws binnen. Gert-Jan: "Wij hadden bij Rotary International ook nog een zogeheten Global Grant aangevraagd. Deze is toegekend." Hij kan zijn blijdschap niet op. In totaal is er daarom nu 338.179 dollar beschikbaar. Geld van alle clubs, waaronder het bedrag uit Huizen, en het extra geld van de Grant. "Nu deze beslissing is genomen, kan het geld ook echt worden uitgegeven. Dat zal gebeuren via de Rotary in Sint-Maarten, zodat we goed in de gaten kunnen houden waar het aan besteed wordt."

Heel dankbaar

Geld dat bij de Wereldbank staat is vrijwel nog niet vrijgegeven

Dat Huizen zich zo ingezet heeft voor een school zo ver weg heeft Tanja en Ria indertijd veel positieve energie gegeven. Tanja: "Wij waren druk bezig met overleven. Op dat moment heeft het zo veel steun gegeven. Dat zo'n dorp dat doet, is zo mooi, daar heb ik nog steeds geen woorden voor. Het maakt zo'n groot verschil in het leven van de kleine kinderen van onze school. Wij willen ze met het geld straks opleiden tot inwoners die hun steentje kunnen bijdragen aan de maatschappij van Sint-Maarten." Ria: "Dat mensen zo onbaatzuchtig kunnen zijn en het beste willen voor mensen die zo getraumatiseerd zijn na zo'n orkaan. Wij zijn daar dankbaar voor, heel dankbaar."