Zuidvogels was zaterdag regelmatig gevaarlijk voor het Victoriaanse doel.
Zuidvogels was zaterdag regelmatig gevaarlijk voor het Victoriaanse doel. Foto: Bob Awick

Zuidvogels maakt sprongetje in stand na belangrijke en verdiende zege

HUIZEN Zuidvogels staat er na afgelopen zaterdag weer iets beter voor in de eerste klasse van het zaterdagamateurvoetbal. Op de Wolfskamer waren de rood-groenen met 2-0 veel te sterk voor hekkensluiter Victoria uit Hilversum. Daardoor steeg de equipe van Juan Fernandez Coto in deze knotsgekke competitie van de dertiende (voorlaatste) positie naar de achtste plek op de ranglijst.

De wedstrijd van zaterdag stond volop in de belangstelling bij spelers en trainers van clubs uit de omgeving, aangezien het duel in een inhaalweekend werd gespeeld. Beide ploegen moesten zaterdag winnen om uit de onderste regionen vandaan te komen.
De equipe van Juan Fernandez Coto startte met een andere voorhoede dan een week eerder tegen CSW-uit, Steve Promes en Jermain Heldoorn kregen nu een basisplaats toebedeeld.
Het begin van het duel was aarzelend van Huizer zijde, Victoria probeerde brutaal meer naar voren te spelen, zonder tot doelgevaarlijke acties te komen. Na een kwartier begon de rood-groene motor wat beter te draaien, de buitenspelers Steve Promes en Davies Emanuel werden directer aangespeeld en daar kwam gevaar uit.
Toch duurde het tot de veertigste minuut totdat dit overwicht ook in een doelpunt kon worden uitgedrukt. Na een mooie aanval tikte Davies de bal achter de uitstekend keepende Victoriadoelman Giovanni Santangelo. Diezelfde Davies besliste na een kwartier in de tweede helft de wedstrijd door de score te verdubbelen.
Victoria wisselde hierna twee keer, zocht energieker dan voor rust de aanval, maar wist in de eindfase niet voldoende gevaar te stichten om het keeper Frank Mol moeilijk te maken. De wedstrijd ging dus eigenlijk als de welbekende nachtkaars uit, ondanks dat de thuisploeg nog meerdere kansen kreeg om de score verder uit te breiden. Zo kreeg Wouter van de Berg vlak voor tijd nog een levensgrote kans op de 3-0, maar hij schoof van acht meter de bal met rechts net naast de verkeerde kant van de paal.
Dat was ook de kritiek van de winnende coach Coto: "Twee doelpunten zijn veel te weinig. We waren na het eerste kwartier constant de betere ploeg. Onze keeper heeft slechts één of twee serieuze reddingen moeten verrichten. Ons probleem is het scorend vermogen. We creëren wel kansen, maar kunnen dat niet omzetten in doelpunten. We hebben drie keer 1-1 gespeeld, dus verdedigend zit het wel goed. Ik verwacht dat in de komende wedstrijden het vizier bij de spelers beter staat afgesteld."
Coto heeft vertrouwen in de toekomst. "Het is een knotsgekke competitie. Er zijn nog maar zeven wedstrijden gespeeld. Win je twee keer, dan sta je in de bovenste helft; verlies je evenzoveel maal, dan zak je naar de degradatiezone. Onze doelstelling is om dit seizoen bij de top vijf te eindigen."

Komende zaterdag weer een thuisduel voor de Zuidvogels. Dan ontvangt het Roda'46 uit Leusden. Een jonge ploeg met veel aanvallend talent. Voor Zuidvogels geldt eigenlijk dezelfde opdracht als tegen Victoria. Rechtsom of linksom zullen er drie punten aan het totaal moeten worden toegevoegd. Daar zal Roda'46, derde in de stand met vier punten meer dan Zuidvogels, net zo over denken.