Dit stuk grond van BNI langs de Havenstraat moet een aantrekkelijke verbinding worden tussen haven en dorp.
Dit stuk grond van BNI langs de Havenstraat moet een aantrekkelijke verbinding worden tussen haven en dorp. Foto: Bob Awick

Advies rapport: supermarkt met foodhal heroverwegen

Het langverwachte rapport van Cushman & Wakefield over het terrein van BNI aan de Havenstraat leverde niet op wat ervan verwacht werd. De raad is teleurgesteld.

HUIZEN De gemeente Huizen wil al langer dat het stuk grond van de BNI aan de Havenstraat in de toekomst een aantrekkelijke verbinding wordt tussen de haven en het Oude Dorp. Er werd al een raadspodium over gehouden, waar iedereen ideeën kon inbrengen. Naar aanleiding daarvan werd door de gemeenteraad een voorstel aangenomen om te onderzoeken wat er mogelijk was. Daarbij moest ook rekening gehouden worden met oplossingen die niet financieel haalbaar zijn.

Dat financieel haalbaar zijn is van belang, omdat het stuk grond niet van de gemeente is, maar van het bedrijf BNI. Dat heeft inmiddels een nieuwe fabriek gebouwd en zal de productielijnen die nog op het stuk grond staan verplaatsen. De grond moet daarna gesaneerd worden en is dan beschikbaar voor nieuwe plannen, en om te verkopen.
In de commissievergadering gaf BNI ruiterlijk toe dat de grond dan wel het geld moet opbrengen om dit allemaal te bekostigen. Al eerder diende zij met partner WPRI een verzoek in bij de gemeente om een supermarkt mogelijk te maken. Maar dan wel een supermarkt 2.0 met een foodhal daarbij. Iets dat de gemeente af heeft gewezen, omdat in het coalitieakkoord staat dat er geen supermarkt mag komen. Deze mogelijkheid is door Cushman & Wakefield wel als optie meegenomen in het onderzoek, maar blijkt net als alle andere opties niet kostendekkend te zijn. Wel stellen de onderzoekers dat dit het meest kansrijke plan is en zij stellen voor dat als de gemeente het proces wil versnellen ze deze mogelijkheid moet heroverwegen. Als dat echter zou gebeuren zit de coalitie in een lastig parket, omdat ze dan hun belofte breken om geen supermarkt toe te laten. Een patstelling, en hoe wordt die dan opgelost, was een opmerking van de ChristenUnie.
De onderzoekers bevelen ook aan dat de gemeente een passieve rol inneemt tijdens het hele proces. De gemeente is geen eigenaar van de grond en als zij zich er te veel mee zou gaan bemoeien, zou dit tot staatssteun kunnen leiden en dat is verboden. BNI gaf tijdens de commissievergadering aan dat zij echter wel een actievere rol voor de gemeente zag: de rol van regisseur om vaart in het proces te houden. De meningen zijn hierover verdeeld.
Agnes Haverkort verzocht de raad namens de Huizer Ondernemers Federatie (HOF), om voorzichtig om te gaan met de uitkomsten van het rapport: "De gedachte om retail te mengen in de nieuwe culturele omgeving van ons dorp is een grote fout. Dit kunnen we en mogen we niet laten gebeuren." Ondernemers in het dorp zouden daar een financiële tik van krijgen. "Ondernemers zullen de partijen en wethouders vragen om zich te houden aan de afspraken in het coalitieakkoord."
Nienke de Wit, directeur van het Huizer Museum, meldde af te zijn gehaakt tijdens het onderzoek. "U zult geen verslag van ons interview vinden. Wij waren het er niet mee eens. Dingen zijn totaal niet zo opgevat als bedoeld. Daar zijn wij niet mee akkoord gegaan. We zijn wel blij dat het museum ondanks dat in alle plannen wordt genoemd."

Onvoldoende

In niet mis te verstane woorden werd het rapport al onvoldoende bevonden in de commissievergadering. Het CDA vond het rapport teleurstellend. De PvdA gaf aan dat het te veel toegeschreven is in een ongewenste commerciële richting en gaf het rapport een vette onvoldoende: een 3. D66 zag een paar halve interviews en refereerde eraan dat een deel van de geïnterviewden zich had teruggetrokken. Bovendien was de partij het woord 'cultuur' niet één keer tegengekomen. Dorpsbelang Huizen vond het knip-en-plakwerk. GroenLinks zag veel cijfers van kosten, maar niets over mogelijke opbrengsten. Leefbaar Huizen vond dat het rapport totaal niet voldeed aan de opdracht die was gegeven. ChristenUnie miste de input uit het raadspodium. SGP deelde de ontluisterende conclusies van alle andere partijen, net als de VVD. De angst is dat Huizen afstevent op een afgrond van een BNI-ravijn en na een langdurig Keucheniusgat zit niemand daar op te wachten. In de besloten vergadering van komende maandag zullen er nog veel noten gekraakt moeten worden en hoopt wethouder Roland Boom de neuzen dezelfde kant op te krijgen om samen met de raad toch ook dit stukje Huizen mooier te maken.