Ingrid en Jeroen vertellen wethouder Bert Rebel over hun duurzame huis bij hun innovatieve warmtepomp.
Ingrid en Jeroen vertellen wethouder Bert Rebel over hun duurzame huis bij hun innovatieve warmtepomp. Foto: Bob Awick

Gemeente druk bezig met hoe Huizen straks aardgasvrij moet worden

Wethouder Bert Rebel maakte bekend wat de gemeente wil gaan doen om Huizen duurzaam te maken. Dat deed hij op een bijzondere locatie.

HUIZEN De gemeente gaat Huizen aardgasvrij maken. "De overgang naar aardgasvrij wonen leidt tot veranderingen in huis. De gemeente helpt inwoners bij het zoeken naar de juiste oplossing en betrekt hen bij keuzes die gemaakt moeten worden", aldus wethouder Rebel. De gemeente gaat inzetten op drie zaken: aardgasvrij wonen, een pilot in een of meerdere wijken en de inzet van inwoners als energieambassadeurs.

De wethouder maakte dat bekend op een bijzondere locatie, namelijk in het huis van Ingrid en Jeroen aan de Ericaweg. Zij hebben hun huis al aardgasvrij gemaakt. Ingrid: "Op werkgebied ben ik bezig met duurzaamheid en ik vond het aan mijn stand verplicht om dit huis duurzaam te maken."

Warmtepomp

Het stel heeft een innovatieve warmtepomp die via een buizensysteem op het dak aan de lucht warmte onttrekt. Daarnaast staat er een groot vat van 3 meter doorsnee in de tuin waar een ijstank staat. "Dat is als het ware onze opslag van energie als we niet zoveel nodig hebben", vult Jeroen aan. Het is een ingewikkeld verhaal, maar het verschil in temperatuur levert energie op. Omdat het stel geen warmtepomp met een unit op het dak wilde waar lucht in wordt gezogen, die maakt namelijk geluid, kozen ze voor dit systeem. "In combinatie met vloerverwarming is het hier altijd 21 graden. Dat hebben we ook als prestatieafspraak afgesproken met de installateur", aldus Jeroen. Deze temperatuur kan trouwens geregeld worden in de verschillende ruimten en voor het warm water in de keuken hebben ze een combi-Quooker. "Het belangrijkste is echter dat je het huis goed isoleert, want alle energie die je niet gebruikt, hoef je niet op te wekken", zegt Ingrid. Een punt waar de wethouder zich helemaal in kan vinden: "Dat is een maatregel die altijd geld oplevert. Inwoners die dus niet willen wachten kunnen dat gaan doen, of zonnepanelen op het dak zetten of elektrisch gaan koken."
Wethouder Rebel wil inwoners ook bewust maken dat er vanaf 2050 geen gas meer beschikbaar is. "Dat lijkt nog heel ver weg, maar het is dichterbij dan je denkt. We moeten op zoek naar nieuwe manieren om onze woningen te verwarmen, te koken en te douchen. Eind 2021 moet in iedere gemeente een plan zijn vastgesteld op welke manier en in welk tempo de wijken in de gemeente aardgasvrij worden gemaakt." De gemeente is al druk in gesprek met partners als netbeheerders, waterleidingbedrijf en woningcorporaties om dit voor te bereiden. Ook is er een bureau ingeschakeld om te helpen bij de keuze voor een pilotwijk of -wijken. "We kijken daarbij ook nadrukkelijk naar wijken waar we toch al iets moeten doen. Als de straat open ligt, is het makkelijker om hiermee aan de slag te gaan en is het ook goedkoper." Nog deze maand maakt de gemeente bekend welke wijk of wijken dit worden.

Eng

Ingrid zegt dat ze het best eng vond om helemaal van het gas af te gaan. "Aan de andere kant vond ik het ook heel fijn. We hebben een zoontje van drie jaar en hier kan geen gas ontsnappen of iets gebeuren met CO2. We hebben nog wel rookmelders hangen. Je hebt ook geen lucifers meer in huis, dat was onhandig toen we kaarsen aan wilden steken. Die zijn we toen maar gaan lenen bij de buren", zegt ze lachend.

Het huis uit 1925 waar ze wonen is nu bijna energieneutraal. "De zonnepanelen leverden toch niet helemaal op wat we nodig hadden en we hebben er daarom een paar bij geplaatst. We hebben drie jaar de tijd om energieneutraal te worden en hebben er vertrouwen in dat dat gaat lukken." Ingrid: "We betalen nog maar 35 euro aan elektriciteit per maand."
Het paar heeft met subsidie zelf de maatregelen kunnen betalen. Niet iedereen zal dat kunnen. "Daarom kijken we als gemeente ook naar manieren om mensen daarmee te helpen. Het is belangrijk dat het betaalbaar blijft." Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar een lening die aan het huis wordt gekoppeld en meegaat naar de nieuwe eigenaar. Ook het Rijk is druk met wetgeving om dit mogelijk te maken.

'Overgang naar aardgasvrij leidt tot veranderingen in huis'

Energieambassadeurs

De gemeente is op zoek naar inwoners als Ingrid en Jeroen die enthousiast zijn over de stappen die in Huizen genomen moeten worden om een duurzame samenleving te worden en energieambassadeur willen worden. "Dat hoeven geen experts te zijn", benadrukt de wethouder. "We zijn op zoek naar energie in de samenleving. Mensen met hetzelfde doel: een duurzame energievoorziening. Daarom roep ik iedereen in Huizen op die mee wil denken, mee wil werken, meepraten of mee-ontdekken op om zich te melden. Dat kan via klimaatbewust@huizen.nl. Met deze groep willen we samen optrekken om Huizen te verduurzamen. Hoe dit vorm krijgt, gaan we in samenspraak met de inwoners bepalen." Daarnaast wijst hij inwoners graag nog op de websites huizenklimaatbewust.nl en duurzaambouwloket.nl. "Hier staat allerlei informatie over verduurzamen."