Burgemeester Sicko Heldoorn op de bank bij Maria en René Roquas.
Burgemeester Sicko Heldoorn op de bank bij Maria en René Roquas. Foto: Bob Awick

Net verhuisde Maria en René Roquas 60 jaar getrouwd

HUIZEN Maria Schouten (79) en René Roquas (82) waren zondag 60 jaar getrouwd. Daarom kwam burgemeester Sicko Heldoorn maandag bij ze op bezoek. "De gemeente vroeg wat we wilden hebben, bloemen of een fruitmand. We hebben voor het laatste gekozen. We zijn net weer naar Huizen verhuisd en ik weet niet waar mijn vazen staan", zegt Maria.

Zij en haar man hebben vroeger wel in Huizen gewoond, onder andere bij de moeder van René op de Zeilstraat. "Dat was illegaal en we moesten er op een gegeven moment uit." René heeft een tijd bij het toenmalige Balatum, nu BN International, en bij Philips gewerkt in Huizen. "Ik wilde echter in de productie werken, want dan verdiende je meer en daarom moest ik naar Hilversum en toen zijn we ook daarheen verhuisd", zegt hij.

Café

Maria leerde hem kennen in Utrecht. "Ik was 17 en een vriendin vroeg of ik meeging naar Tante Bep. Ik vroeg wie dat was, maar dat bleek een café te zijn", vertelt Maria. Daar was ook René, samen met een vriend: "Ik volgde een opleiding bij de marine in Hollandse Rading." De vriendin van Maria rookte en vroeg haar om de twee matrozen om vuur te vragen. Maria: "Ik weet nog niet waar ik de moed vandaan heb gehaald, maar ik ben op ze af gestapt en zei: 'Adam, heb je vuur' en René zei: 'Ja hoor, Eva'." Ze spraken af om de week erop weer naar het café te gaan. "Mijn vriendin was ziek, dus ging ik alleen om even af te gaan zeggen, maar René was ook alleen, dus ben ik gebleven."

Nederlands-Indië

Renés roots liggen in Soerabaja. "Mijn oom kwam ook uit Nederlands-Indië en kon goed koken en dansen, ik wilde eigenlijk ook altijd al iets met een Indo hebben", biecht Maria op. En nu zijn ze 60 jaar getrouwd. De trouwdag herinneren ze zich nog goed. Die was in Utrecht en het was mistig. Maria pakt het trouwalbum erbij en toont de foto's. "Dat kostte 56 gulden. We moesten alle potjes omdraaien om te betalen, inclusief de foto's." De trouwjurk had ze gehuurd. Voor 57 gulden.
René: "We hebben het elke vijf jaar groots gevierd." Deze keer hebben ze het zelfs twee keer gevierd. In de tuin van hun dochter in september met Oosters eten en afgelopen zondag bij Goya. Maria: "We zijn nog steeds verliefd en hopen dat we nog een paar jaar verder kunnen." René: "Ik denk wel dat we het nu maar elk jaar moeten gaan vieren. Het is toch wel bijzonder dat we het al tot hier hebben gered."

Paar is nog steeds verliefd en hoopt op nog meer jaren