Burgemeester Sicko Heldoorn met Bert en Tine Blom.
Burgemeester Sicko Heldoorn met Bert en Tine Blom. Foto: Bob Awick

Tine (95) en Bert (94) Blom vierden 70-jarig huwelijksfeest groots

HUIZEN Tine Weij (95) en Bert Blom (94) waren 6 november 70 jaar getrouwd. Dat hebben ze groots gevierd. Woensdag kwam ook burgemeester Sicko Heldoorn nog op bezoek om ze te feliciteren namens de gemeente.

"Leuk, een partijgenoot op bezoek", zegt Tine. Haar man is in het verleden nog raadslid geweest voor de PvdA. "Ik wil met hem graag praten over de politiek." Toen ze net getrouwd waren, woonden ze op proefboerderij De Schothorst in Hoogland. Het was pionieren. Er was geen openbare school en daar heeft ze ook nog voor gestreden.

Avontuurlijk leven

"We hebben een leuk en avontuurlijk leven gehad", zegt ze. Samen met haar man was ze tot 2,5 jaar geleden nog heel actief. "We fietsten nog en gingen op vakantie met de caravan. We waren lid van een caravanclub." Helaas kreeg haar man afasie. "Hij hoort alles hoor, maar spreken kan hij niet meer." Nu praten ze met gebaren met elkaar. "Soms snap ik iets niet, maar dan blijf ik vragen wat hij bedoelt." Het was wel een keerpunt in hun actieve leven.
Lang geleden leerde ze elkaar kennen bij de Kennemer Jeugdbond voor Onthouding. Zij woonde in Callantsoog en hij in Oudkarspel. Ze hebben een lange tijd verkering gehad voor ze trouwden. "Hij ging in Groningen studeren en we schreven brieven naar elkaar. Ik heb nog een hele stapel." Bert onderbrak zijn studie tijdens de Tweede Wereldoorlog nog een jaar en zat ondergedoken. "Het was niet makkelijk in die tijd", zegt Tine.
Vanwege de woningnood was het lastig om een huis te krijgen, dus regelden ze een directiekeet om bij de proefboerderij te kunnen wonen. Toen er meer kinderen kwamen, verhuisden ze naar een groter huis in Hoogland en later naar Lelystad, waar de proefboerderij naartoe verhuisde. Ze hebben drie dochters en twee zonen gekregen en inmiddels zijn er ook tien kleinkinderen en zeventien achterkleinkinderen. Na hun pensionering gingen ze in Drenthe wonen. "Dat is een prachtige omgeving, we hebben er veel gefietst." Tien jaar geleden kwamen ze in Huizen wonen. "Dat vonden de kinderen die hier in de buurt woonden prettiger." Met de caravan reisden ze veel en genoten van het leven.
Vorige week vierden ze met zo'n 80 tot 100 mensen hun feest op De Schothorst. Met familie, oud-collega's van Bert en veel vrienden van de caravanclub. "Die club is nu een vriendenclub geworden, want heel veel leden zijn al oud", zegt Tine. Omdat ze niets meer te wensen hadden, vroegen ze om geld te doneren voor het Kankerfonds. "We hebben in totaal 1069 euro opgehaald", zegt Tine. Het was een mooi feest en het bezoek van de burgemeester was de kers op de taart.