De 100-jarige vindt alle belangstelling prachtig, laat ze weten.
De 100-jarige vindt alle belangstelling prachtig, laat ze weten. Foto: Bob Awick

Wimmie Kooij viert 100ste verjaardag

HUIZEN Wimmie Kooij, geboren Donszelmann, is afgelopen zondag 100 jaar geworden en kreeg daarom maandag burgemeester Sicko Heldoorn op bezoek. De honderdjarige vierde haar verjaardag zaterdag al in Voor Anker waar ze woont. Rond de 50 mensen waren daar aanwezig.

Haar roepnaam is Wim en ze werd 18-11-1918 geboren in Workum. Haar vader was dominee en omdat hij in Amsterdam 'beroepen' werd, verhuisde het gezin. Toen Wimmie maar de kweekschool ging, leerde zij Wim Kooij kennen, geboren Huizer en de zoon van architect Henk Kooij. Het paar trouwde in de oorlog in 1944 in Amsterdam. Het huwelijk werd ingezegend door haar eigen vader.

Bevrijdingsdag

Toen haar man hoofd van een school in Nijkerk werd, is het paar daar gaan wonen. De eerste dochter werd op Bevrijdingsdag geboren. Later verhuisde het gezin naar Pesse, daar werd de tweede dochter geboren. Vervolgens keerde het gezin weer terug naar Nijkerk, waar Wim Kooij hoofd der school werd. Hier kregen ze nog twee zonen en een dochter. Het hele gezin verhuisde naar Bussum. Wimmie gaf hier handwerkles op de Zonnebloemschool waar haar man hoofd was.

Zomervakanties

"De zomervakanties waren een hoogtepunt in het jaar voor het hele gezin. We gingen altijd een maand lang weg. De eerste jaren naar Egmond aan Zee en later naar de bergen in Zwitserland", aldus dochter Wilna.
Toen het huis van Wimmies schoonvader vrij kwam, gingen ze daar aan de Ceintuurbaan wonen. Haar man overleed in 2003. Wimmie bleef nog 10 jaar in het huis aan de Ceintuurbaan wonen en was actief lid van de gymnastiekclub en van het koor De Lofstem. Ze is erg muzikaal en gaat ook nog graag naar koren die optreden in Voor Anker waar ze nu woont. Ook luistert ze nog graag naar klassieke muziek. Sinds twee jaar trekt ze veel op met Piet Bunschoten, die ook in Voor Anker woont. Hij haalt haar bijvoorbeeld op om samen in de Kombuis koffie te drinken. Laatst stonden ze samen nog op de voorpagina van deze krant bij het maken van vogelhuisjes tijdens Burendag. "Ik vind het ook leuk om kerststukjes te maken", vertelt ze.
Als honderdjarige heeft ze geen wensen meer. Ze hoopt nog wel op een aantal gezonde jaren. "Zolang ik nog maar een beetje kan lopen."