Het nieuwe Centrum voor Levensvragen richt zich in eerste instantie op palliatieve zorg.
Het nieuwe Centrum voor Levensvragen richt zich in eerste instantie op palliatieve zorg. Foto: Pixabay

'Mensen moeten zonder een bezwaard hart het leven kunnen loslaten'

Als de dood nabij is, kunnen angst, schuld en schaamte de kop opsteken. Het Centrum voor Levensvragen helpt bij het vinden van zielenrust.

REGIO Over de zin van het bestaan lopen de gedachten sterk uiteen. Het is voor veel mensen ook niet iets waar je in het dagelijks leven veel bij stilstaat. Maar wie te horen krijgt dat het einde nabij is, worstelt vaak met gevoelens en dilemma's. Een deel van die mensen vindt antwoorden en gemoedsrust bij familie en vrienden, maar er zijn ook te veel mensen die die innerlijke strijd niet kunnen bespreken met hun naasten. Omdat ieder mens vredig afscheid moet kunnen nemen van het leven richt het nieuwe Centrum voor Levensvragen zich nu vooral op palliatieve zorg.

'Mooi initiatief'

Het centrum is vorige maand geopend met een symposium. Ongeveer 120 hulpverleners waren daarbij. "Wat we vooral hoorden was: wat een mooi initiatief, wat fijn dat dit er nu is", blikt coördinator Everdien Gardner terug. De eerste hulpverlening is inmiddels in gang gezet. "We zijn gestart en enthousiast, dus het is belangrijk dat de inwoners van de Gooi en Vechtstreek weten dat we er zijn."

Gardner is zelf lange tijd verpleegkundige in een hospice geweest en heeft dus ervaren hoe belangrijk spirituele zorg in de laatste levensfase is: "Drie kwart van de stervende mensen worstelt met een kleine of grote levensvraag. Dat is veel. En zeker als de tijd begint te dringen, drukt dit zwaar op mensen." Ze geeft een paar voorbeelden van waar mensen mee kunnen zitten: "De een vraagt zich af wat nu eigenlijk de zin van zijn bestaan is geweest. De ander worstelt met een onverwerkte gebeurtenis uit het verleden. En weer een ander weet niet goed hoe ze afscheid moet nemen van een kind dat in het buitenland woont en niet in de gelegenheid is hier naartoe te komen. De issues lopen dus enorm uiteen."

Klankbord

Het centrum levert met name geestelijke bijstand. Regelen dat het kind in het buitenland toch naar Nederland komt om afscheid te nemen, is niet aan de orde. "Wij onderzoeken vooral de vraag en de gevoelens en functioneren dus in wezen als klankbord in die innerlijke strijd. Door de juiste vragen te stellen hopen we dat de cliënt zelf een antwoord vindt, zodat hij of zij uiteindelijk zonder een bezwaard hart afscheid van het leven kan nemen."

'Drie kwart van de stervende mensen worstelt ergens mee'

Omdat de levensvragen van de cliënten sterk uiteenlopen, werken er bij het centrum consulenten met verschillende achtergronden. Gardner: "Als iemand ons inschakelt kijken we eerst naar: wat is er aan de hand en wat is er nodig? Vervolgens koppelen we de juiste hulpverlener aan de cliënt. De hulpverlening - de gesprekken dus - vinden bij de aanvrager thuis plaats, of telefonisch - dat kan ook. Omdat we de hele regio bedienen hebben we geen vast kantoor, hoewel we een ruimte van Viore mogen gebruiken, dus daar afspreken kan in theorie ook nog." De eerste drie consulten zijn gratis. De hulpverlening die het centrum biedt, wordt - in ieder geval het eerste jaar - bekostigd uit fondsen. Het Centrum van Levensvragen is een initiatief van het Netwerk Palliatieve Zorg Gooi & Vechtstreek, Amaris, Hilverzorg, Hospice Kajan, Inovum, Tergooi en Vivium en is mede mogelijk gemaakt door het Mr. Roelsefonds en het Coöperatiefonds van Rabobank.

Te dichtbij

Als je ergens mee worstelt, moet je dat toch eigenlijk met een naaste kunnen bespreken? Die vraag wordt Gardner geregeld gesteld. "Maar soms is dat te dichtbij. Gevoelens van schaamte of schuld zijn vaak moeilijk om op te biechten uit angst dat je naasten je met andere ogen gaan bekijken. Dan kan het prettiger zijn om te praten met iemand van buitenaf, een deskundige bovendien."

Het centrum is op kantooruren bereikbaar via 06-260 554 38 en info@centrumlevensvragengooi.nl.