Roxane van Iperen komt vertellen over haar boek 't Hooge Nest.
Roxane van Iperen komt vertellen over haar boek 't Hooge Nest. Foto: Jan Willem Kaldenbach

Roxane van Iperen vertelt over 't Hooge Nest in het Kunstcafé

Kunstcafé Huizen wordt op 28 november gehouden. Deze keer weer drie gasten, waarbij Roxane van Iperen de hoofdrol speelt.

HUIZEN Het grootste deel van het Kunstcafé op woensdag 28 november in De Boerderij staat in het teken van het zojuist verschenen geruchtmakende boek 't Hooge Nest' van Roxane van Iperen. Het komt niet zo vaak voor dat een boek met zo veel enthousiasme wordt ontvangen als dit lijvige werk over een villa in Naarden, net over de grens van Huizen. Inmiddels is het verkocht aan grote uitgevers in Italië, Duitsland en Groot-Brittannië.

Roxane van Iperen betrekt met haar gezin in het najaar van 2012 de statige villa 't Hooge Nest, die tot dan eigendom was van de actrice en oud-onderwijzeres Fransje Sydzes, die toevallig ook werkgroeplid is van het Kunstcafé. De nieuwe bewoners besluiten tot een flinke verbouwing en stuiten tijdens het breekwerk op geheime ruimten en een onderaardse gang. In die ruimten vinden ze oude, vergeelde verzetskranten, persoonsbewijzen uit de oorlog, stukjes kaars en andere bewijzen dat er mensen hebben verbleven in deze verborgen plekken. Roxane gaat op onderzoek uit en vindt steeds meer flarden over de historie van de oude villa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Roxane vertelt erover aan haar uitgever Lebowski Publishers, die ook haar succesvolle debuutroman 'Schuim der Aarde' op de markt heeft gebracht. Deze overtuigt Roxane ervan om een boek te schrijven over 't Hooge Nest en Janny en Lien Brilleslijper, die er tijdens de oorlog woonden.

De schrijfster komt erover vertellen in het Kunstcafé, dat speciaal voor deze gelegenheid wordt gepresenteerd door journalist, schrijver van oorlogsboeken en oud-hoofdredacteur van het tv-programma 'Nova' Ad van Liempt. Voor zijn belangrijke oorlogsboeken, zoals 'Kopgeld' en 'Jodenjacht' ontving Van Liempt in 2011 een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam. Op dit moment is hij bezig met de biografie van Albert Gemmeker, de kampcommandant van Westerbork.
Eveneens voor deze gelegenheid vroeg de werkgroep Kunstcafé het klezmerduo A Bisele Regendl om muziek van Joodse origine te komen spelen. Zij beschikken over een uitgebreid repertoire jiddische liederen. Het duo dat nu zal optreden bestaat uit Cora Mulder - zang en Emile van Pelt - piano.
Muziek en vooral uitleg daarvan komt ook van Dorinde Duyzentkunst, die veel heeft verzameld over hoe klassieke muziek is ontstaan. Er bestaan talkrijke verhalen, zoals over hoe bijvoorbeeld Mozart in zijn composities probeerde zijn publiek wakker te houden tijdens concerten. Zo heeft Dorinde verschillende muziekfragmenten geselecteerd om haar verhaal met voorbeelden te staven. Haar ervaring als leerkracht en als presentator staat daarbij garant voor een plezierige wisselwerking tussen haar en haar toehoorders.

Het Kunstcafé wordt gehouden in Theater De Boerderij aan de Hellingstraat 9 en start om 20.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur. De toegang is gratis, maar er wordt wel een vrijwillige bijdrage gevraagd in de kosten van de avond.