Geen fusie Huizen, Blaricum, Laren

HUIZEN De gemeentelijke herindeling - ook wel Arhi-procedure genoemd - gaat niet door. Hiermee is de fusie van Huizen, Blaricum en Laren van de baan. Ook Hilversum en Wijdemeren hoeven niet meer samen te gaan.

Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland hebben dit besloten naar aanleiding van het conceptbeleidskader herindeling 2018 van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). "GS constateren dat het conceptbeleidskader herindeling 2018, in weerwil van wat mocht worden verwacht op grond van het regeerakkoord, de provinciale rol bij Arhi-procedures niet versterkt."

Duidelijkheid

Het college van burgemeester en wethouders in Huizen waardeert de duidelijkheid die er nu is gekomen. "Het nieuwe beleidskader hecht aan draagvlak. Van een gedwongen herindeling zou alleen sprake moeten zijn bij grote bestuurskrachtproblemen. Daar is in Huizen geen sprake van", aldus wethouder Bert Rebel. "Bovendien heeft Huizen zich altijd uitgesproken voor behoud van zelfstandigheid. Als het aan Huizen ligt, zetten we de nauwe samenwerking in HBEL-verband voort. We gaan ons nu beraden op wat het stopzetten van de Arhi-procedure betekent voor lopende dossiers, de intensieve samenwerking met de BEL en hoe we een hernieuwde focus kunnen aanbrengen in de regionale samenwerking."

5