De insprekers zaten op de stoelen van de raadsleden en werden kort ingeleid door Joop Daalmeijer.
De insprekers zaten op de stoelen van de raadsleden en werden kort ingeleid door Joop Daalmeijer. Foto's: Bob Awick

'Huizen bubbelt, maar bruist nog niet'

Een bukbieb, een huiskamerfestival van de Stichting Gooise Culturele Evenementen en een Midzomernachtopening van de bibliotheek. Allemaal ideeën die vorige week donderdag geopperd werden bij het raadspodium Kunst en Cultuur dat door de gemeenteraad georganiseerd was om input te krijgen voor de nieuwe beleidsnota Kunst en Cultuur. Twintig organisaties lieten in een korte pitch van vijf minuten weten wat zij doen, in veel gevallen aangevuld met wat zij willen in de toekomst en wat zij daarvoor nodig hebben.

HUIZEN De raadsleden zaten op de tribune van de raadszaal en de insprekers zaten op hun plek in de raadszaal. De rollen waren een keer omgedraaid tijdens het raadspodium Kunst en Cultuur. Twintig organisaties wilden hun verhaal vertellen aan de raadsleden, die een nieuwe beleidsnota Kunst en Cultuur gaan maken en deze inbreng daar graag voor wilden hebben.

Twintig keer vijf minuten is natuurlijk niet makkelijk in een verhaal te vatten, zeker ook omdat kunst en cultuur veel omvat. Een aantal dingen sprongen er wel uit, zoals bijvoorbeeld de gewenste nieuwe locatie en functie van het Huizer Museum.

Huizer Museum

Regioconservator Laura Grijns mocht de lijst van insprekers aftrappen. Zij werkt voor alle elf musea in de regio en lichtte de rol van het Huizer Museum hier in toe. "Alleen het Huizer Museum vertelt als cultuurhistorisch museum over de geschiedenis van de regio. Nu ligt de focus nog veelal op de gemeente Huizen zelf, de geschiedenis van de Zuiderzee, de industrie in het dorp, maar in de huidige tentoonstelling 'Groen Gooi' - die nog een paar weken is verlengd - worden de landschappelijke kwaliteiten en verbeelding in de kunsten uit de hele regio getoond." In deze tentoonstelling zijn ook werken te zien die normaliter in depots staan. De tentoonstelling maakte deel uit van het Erfgoedfestival en daardoor trok het museum 35% meer bezoekers. Het museum is volgens haar van onschatbare waarde en zij wenst voor het Huizer Museum een nieuwe tentoonstellingslocatie. "Het huidige pand is slecht vindbaar en heeft veel beperkingen voor het tonen van de collectie. Het veldje naast de Krachtcentrale zou een geschikte plek zijn om het nieuwe Huizer Museum te realiseren. Ik hoop dat u raadsleden bereid bent om mee te denken hoe we dit plan van de grond kunnen krijgen. Vanuit de regio zal ik mijn best doen om te helpen en ik denk graag mee over een stevige toekomst voor het Huizer Museum."

Toerisme

Aansluitend sprak Nienke de Wit, directeur van het Huizer Museum. Zij gaf aan dat het haar op zich niet uitmaakt waar een nieuw museum komt, maar wel dat het er komt om een museum 2.0 mogelijk te maken. Daarvoor maakte zij de koppeling met het toerisme, omdat 70% van de bezoekers van buiten Huizen komt. Daarnaast komt 54% van de bezoekers van de regio deze kant op voor een museumbezoek. Het museum 2.0 moet een maatschappelijke organisatie zijn die de collectie laat zien, die mensen verbindt, waar geleerd kan worden, waar dingen (her)beleefd kunnen worden en die de economie van het dorp versterkt.

Ontwaakt: geld voor Graaf Wichman liever in eigen theater steken

Het museum wil dan het historische verhaal vertellen van de kust en de havens langs de vroegere Zuiderzee en als enige cultuurhistorisch museum een podium zijn voor historische collecties die nu in depots staan. Dit alles op een eigentijdse manier gepresenteerd in een omgeving waar mensen nog even blijven om na te praten, een dorpsdiner mee te maken, kunst te kopen of een rondleiding te doen.

Een derde partij die een nieuw museum toejuicht is de Historische Kring Huizen. De organisatie is gehuisvest in het museum en heeft een groot gebrek aan opslagruimte. De kring heeft bovendien een tekort aan deskundige vrijwilligers op het gebied van ICT en archiefbeheer en zou graag hulp willen krijgen van de overheid en ziet iets in de inzet van langdurig werklozen en arbeidsgehandicapten, zodat deze kunnen helpen bij gebrek aan vrijwilligers, die steeds hoger bejaard worden.

Hand Landman legde namens de Stichting Gooise Tram ook de link met het toerisme. De stichting wil graag de Gooise Stoomtram terugbrengen, maar dan als elektrische toeristentram die door de regio rijdt.

Nieuwe Kerk

Niet alleen het Huizer Museum kijkt uit naar een nieuwe locatie, ook de VrijdagAvondmuziek deed bij monde van Richard Vos een oproep voor een goede concertzaal. "Meerdere malen is gebleken dat in de gemeente Huizen een goede concertzaal ontbreekt. Hierdoor moet men voor grotere producties uitwijken naar bijvoorbeeld de Grote Kerk in Naarden of het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. Ook bij de uitvoeringen van de Matthäus Passion moest men in de Oude Kerk allerlei aanpassingen doen om zo tot een werkzame opstelling te kunnen komen. Maar toen bleek helaas de akoestiek weer niet ideaal voor een dergelijke grootschalige productie. Dus men moet op zoek naar een oplossing die vele amateur- en beroepsmusici de mogelijkheden biedt om zich optimaal te kunnen presenteren." Een oplossing zou volgens hem gevonden kunnen worden in de Nieuwe Kerk. Deze is al vaker gebruikt voor concerten en de gemeente zou kunnen onderzoeken of deze getransformeerd kan worden tot een goed klinkende concertzaal. "Met een aantal kleine aanpassingen zou het liturgisch centrum uitgebreid kunnen worden tot een flexibel podium. Meer ingrijpend is het creëren van een foyer aan de westzijde, die niet alleen fungeert als ontvangstruimte, maar waar men in de pauze ook kan genieten van een drankje. Natuurlijk moeten daarbij ook de sanitaire voorzieningen uitgebreid worden en gaan voldoen aan de actuele eisen."

Ook Janine van der Hulst van het Huizer Schrijversgilde pleitte voor een ruimte. "Wat zou het mooi zijn wanneer kunstenaars bijeen kunnen komen in een gezamenlijk onderkomen. Waar ze schrijven, schilderen, beeldhouwen en componeren. Waar ze lezingen geven, tentoonstellingen houden en concerten ten gehore brengen. Een plek om ongestoord te kunnen creëren en elkaar te helpen. Een plek waar ook nieuw talent centraal staat. En een plek die open staat voor publiek, want de meeste kunstenaars werken vanuit huis, waar niemand hun creaties ziet of hoort." Als tegenprestatie kunnen schrijvers, kunstenaars en muzikanten volgens haar iets terugdoen voor de maatschappij, door bijvoorbeeld kinderen en ouderen voor te lezen, workshops te geven of presentaties over hun werk. "Wellicht zou dit ook uitgebreid kunnen worden met een creatieve cateraar die de kunst en cultuur in Huizen een warm hart toedraagt."

Iets dat goed zou kunnen aansluiten op de wens van Atelierroute Huizen. Michel Linders gaf aan dat het leuk zou zijn om een vaste plek te hebben in Huizen om het hele jaar door maandelijks wisselend werk van een kunstenaar van de Atelierroute te kunnen laten zien. Daarnaast liet hij weten de samenwerking met andere organisaties en instellingen op het gebied van kunst en cultuur de komende jaren te willen versterken en verbreden. "De gemeente, de gemeenteraad, kan daarbij een actieve rol spelen. Door contacten met anderen te stimuleren en bijvoorbeeld samenwerking te belonen met een bonus, een financieel extraatje."

Graaf Wichman

Een partij pleitte voor minder geld voor Theater Graaf Wichman. Peter Schaap van Toneelvereniging Ontwaakt gaf aan dat zij nog de enige zijn die van het theater gebruikmaken. Het is inmiddels ook een bioscoopzaal. "Alles heeft er zijn beste tijd gehad: lampen, geluid en dergelijke. Heeft het nog zin om daar geld aan uit te geven? Huizen heeft geen behoefte aan een groot theater. Dat moet gerund worden als een bedrijf." Hij pleitte ervoor om het minitheater van Ontwaakt aan de Bakboord met dat geld om te bouwen tot een zaal voor honderd mensen, met een mooi podium. "Huizen houdt zo toch een theater en het geld hoeft niet meer in de Graaf Wichman gestoken te worden. Een win-winsituatie."

Bukbieb

Ook een aantal nieuwe initiatieven werden naar voren gebracht tijdens de avond. Zo pitchten Reinoud van Hasselt en Gertjan van der Net voor de bukbieb. Er staan er al een aantal in Gooise Meren. Bijvoorbeeld bij het station en het Julianaplein in Bussum. Het zijn felrode minibibliotheekjes waar mensen een boek kunnen neerzetten en uit kunnen halen. Om het weer buiten te houden, is de ingang laag en moet je bukken. Vandaar ook de naam. De minibieb is ook voor rolstoelen toegankelijk en aan weerszijden zit een bankje. Het geheel bestaat uit losse delen die in elkaar worden gezet. Volgens de beide heren maakt dat het vervangen bij schade makkelijker en goedkoper. De onderdelen worden door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in elkaar gezet.

Woonkamerfestival

Sylvia van Beusekom en Sylvia van Stuijvenberg van de Stichting Gooise Culturele Evenementen kwamen met een idee voor een woonkamerfestival. Al eerder werd een dergelijk evenement in Gooise Meren gehouden. "Lokale artiesten treden bij mensen thuis op. Theater, toneel, dans, cabaret, muziek, zingen, poëzie. Wij bieden ze een podium met publiek in een huiskamer. Het kan een goede gelegenheid zijn voor een try-out voor wat professionelere artiesten, maar ook voor je buurmeisje op dwarsfluit om wat ervaring op te doen. Wij koppelen de artiesten en de woonkamers aan elkaar. De voorstellingen zijn gratis, zodat ze voor iedereen toegankelijk zijn. Wel staat overal een spaarpot voor een bijdrage die wij kunnen gebruiken voor de programmakrant. Verder kan dit met een lokale subsidie of sponsor betaald worden."

Bibliotheek

Daarnaast kwam ook Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum met een heleboel dingen die zij nog zou kunnen organiseren naast wat zij al doen. De bibliotheek met kunstuitleen is 46 uur per week geopend, waaronder elke zaterdag, en wordt jaarlijks door meer dan 150.000 mensen bezocht. "Als centraal gelegen openbaar gebouw stellen we onze prachtige boekencollectie, ruimte, faciliteiten en organisatie graag beschikbaar voor allerlei culturele en kunstzinnige activiteiten", aldus directeur Pauline Gmelig Meyling. Ze bekende dat er echter ook nog wat te dromen of wensen overblijft. "Bijvoorbeeld een weekend lang alle lokale schrijvers en dichters, ervaren en in spe, de ruimte geven om zich te presenteren en met elkaar in gesprek te gaan. Of een Dag van het Huizer Dialect, samen met alle erfgoedkenners die hier aanwezig zijn. Een poëziefestival met bekende en onbekende dichters en rappers, een Midzomernacht waarbij de bibliotheek de hele nacht open is en inwoners met elkaar lezen en aan elkaar verhalen vertellen en voorlezen." En dit is nog maar een klein deel van alle ideeën.

Het was de bedoeling dat het raadspodium een interactie zou zijn tussen insprekers en toehoorders. Op een enkele vraag na kwam dit niet echt op gang. Voor de raadsleden is er in ieder geval genoeg input waar ze mee aan de slag kunnen, inclusief de enquêtes waarbij bezoekers aan konden geven wat zij belangrijk of minder belangrijk vonden.

De grote winst van de avond was dat heel veel mensen van diverse culturele activiteiten elkaar hebben gevonden. Olga Dol, organisator van de Kunst- en Cultuurmarkt vroeg om er een vervolg aan te geven ook alle e-mailadressen. Daarnaast was er een nazit waar veel met elkaar werd gesproken.

Potentie

Johan Verheij van Theaterroute Huizen zag in zijn presentatie de potentie van heel veel dingen. "We moeten de lat hoger leggen en over schaduwen heen springen. We kunnen een evenementengebied maken aan de Havenstraat dat kan concurreren met de Westergasfabriek in Amsterdam. We kunnen de Culturele Haven van het Gooi worden. Zeg daar ja tegen, omdat het meer dan ooit verbindt." Het leverde hem een applaus op uit de zaal ter instemming van zijn vurige betoog. Hij vatte de status van de kunst en cultuur in de gemeente vervolgens goed samen: "Huizen bubbelt wel, maar bruist nog niet."

Op de pagina gemeenteraadhuizen.nl staat bij het kopje 'Raadspodium' meer informatie en diverse presentaties van de avond.

Raadsleden en belangstellenden luisterden op de tribunes.