Ruben Woudsma gaat wel door met Vuurwerkmeldpunt Huizen.
Ruben Woudsma gaat wel door met Vuurwerkmeldpunt Huizen. Foto: Bob Awick

Ruben Woudsma gaat ook dit jaar door met zijn Vuurwerkmeldpunt Huizen

Het landelijke Meldpunt Vuurwerk stopt, maar Ruben Woudsma gaat dit jaar gewoon door met Vuurwerkmeldpunt Huizen.

HUIZEN Het Landelijk Meldpunt Vuurwerkoverlast stopt, omdat het doel is bereikt. Ruben Woudsma gaat nog wel door met zijn vuurwerkmeldpunt in Huizen. "Wij hebben een andere doelstelling. Wij willen minder overlast, meer veiligheid en meer plezier. Wij hebben nooit een vuurwerkverbod voor ogen gehad."

Ruben begon zijn meldpunt in 2012. "De kosten voor de gemeente liepen de pan uit en inwoners hadden het idee dat zij hun verhaal niet kwijt konden." Pas in 2014 kreeg het meldpunt meer bekendheid. "Toen werd ik raadslid van het CDA. Ik weet niet of dat ermee te maken had, maar sindsdien komt het veel in de publiciteit."

Dat jaar zou Ruben bij meer dan 20 meldingen een rapport opstellen over de vuurwerkoverlast in Huizen. Dat werd ruimschoots behaald en in het rapport 'Het moet anders!' deed hij namens zijn partij een aantal aanbevelingen voor de aanpak. "We hebben inmiddels eigenlijk ook wel alles behaald. De schade aan de eigendommen van de gemeente is drastisch gedaald. Daarnaast zijn er nu ook vuurwerkvrije zones in Huizen. De enige aanbeveling die nog niet opgevolgd is, is een centrale vuurwerkshow, maar dat is alleen nodig als er een verbod op het afsteken van vuurwerk komt", legt Ruben uit.
Ook is er inmiddels meer voorlichting gekomen over vuurwerk. "De brandweer geeft les op de lagere scholen en HALT komt langs op de middelbare scholen. Wat mij betreft moet vuurwerk ook gewoon een gesprek aan de keukentafel worden, waarbij ouders met hun kinderen bespreken hoe je om hoort te gaan met vuurwerk."

Vorige week zat Ruben alweer met de burgemeester om tafel om met hem te bespreken wat er mogelijk is. "Ik heb de nieuwe burgemeester uitgelegd wat het vuurwerkmeldpunt doet en wat er al is gebeurd. Daarnaast hebben we het gehad over hoe we elkaar kunnen versterken." Hij legt uit dat hij kijkt of er een bepaald patroon zit in de meldingen van vuurwerkoverlast. "Daardoor zijn er nu inmiddels vuurwerkvrije zones in Winkelcentrum Oostermeent en het Holleblok. Daar bleek de meeste overlast te zijn. Als ik zie dat dit gaat veranderen, neem ik contact op met de gemeente, zodat zij actie kan ondernemen."
Uit zijn gesprek met de burgemeester bleek al dat ook dit jaar weer de vuurwerkvrije zones bij Winkelcentrum Oostermeent en het Holleblok ingesteld worden. "Daarnaast zet de gemeente dit jaar ook weer extra handhavers in die de vuurwerkvrije zones zullen handhaven, samen met de boa's en de politie."

Burgemeester Sicko Heldoorn maakte dinsdag zelf bekend dat ook de prullenbakken in de parken en op de stranden vanaf 15 december weer afgesloten worden. "Afvalbakken zijn erg kostbaar, een kleine bak kost 700 euro, een grote 1.500 euro", aldus de burgemeester. Hij roept ook iedereen op om 112 te bellen als zij zien dat iemand iets vernielt en een signalement van deze persoon door te geven. Uit een mededeling aan de raadscommissie blijkt dat een van de doelstellingen van het vuurwerkbeleid van de gemeente is om de schade onder de 10.000 euro te houden. Daarnaast wil men de overlast voor mens en dier beperken.
Ruben heeft inmiddels al weer zo'n 75 klachten gekregen over vuurwerk, terwijl het seizoen nog niet eens echt is begonnen en gaat dus door met zijn Vuurwerkmeldpunt Huizen. "Ik vind het contact met inwoners ook fijn als volksvertegenwoordiger. Je hoort daardoor veel uit de wijk. Sommige mensen sturen hele epistels in. Ik zal tot zeker maart, april wel weer bezig zijn om alle opmerkingen - die niet alleen over vuurwerk worden gemaakt - te verwerken."

Vuurwerkmeldpunt Huizen is te bereiken via rubenwoudsma.nl.

'Wat mij betreft moet vuurwerk gesprek aan de keukentafel worden'