Jan Verkerk, derde van rechts, in de relaxhoek met enkele vrijwilligers die druk zijn om van de winkel een herberg te maken.
Jan Verkerk, derde van rechts, in de relaxhoek met enkele vrijwilligers die druk zijn om van de winkel een herberg te maken. Foto: Bob Awick

Winkelpand Kerkstraat door kerken omgetoverd tot pop-upherberg

De leegstaande panden in het dorp leidde tot het idee om een pop-upherberg te starten, die door alle kerken wordt ondersteund. Deze is er van 1 tot 31 december.

HUIZEN De kerken zijn druk bezig het winkelpand aan de Kerkstraat 5 om te toveren tot een pop-upherberg. Iedereen kan hier vanaf 1 december binnenlopen op woensdag tot en met zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur. Vrijdagavond is de herberg tot 21.00 uur geopend en in de avond zijn met name jongeren welkom. De herberg is er een maand en sluit 31 december zijn deuren.

"We kwamen op het idee door de vele leegstaande gebouwen in het dorp", vertelt evangelist Jan Verkerk van de Hervormde Gemeente in Huizen. "Daar wilden we iets mee gaan doen. Zo'n drie weken geleden zijn we met een aantal mensen om tafel gaan zitten en toen werd dit idee geboren. Sindsdien is er veel enthousiasme om er iets moois van te maken."

Bij het opzetten van de herberg zijn nu al zo'n vijftig vrijwilligers betrokken en dat aantal wordt nog eens verdubbeld als de herberg open is. "Het is heel fijn om te zien dat zo veel mensen mee willen werken", zegt hij. Een van de medewerkers die op dat moment bezig is met enkele klusjes zegt dat het ook fijn is om niet vast met iets bezig te zijn. "Het is nu twee uurtjes en later nog eens."
Alle kerken zijn bij het initiatief betrokken, vertelt Jan. "Niet alle kerken kunnen echter vrijwilligers leveren omdat er in de maand december al veel gepland staat, maar de herberg wordt wel door iedereen ondersteund en iedereen kan hier terecht. Ook mensen die niet kerkelijk zijn of geloven."
Met de winkeliers van 't Hart van Huizen is contact gelegd en de reacties zijn positief. "Veel ondernemers vinden het fijn dat er nu iets in de winkel te beleven is. Daarnaast zijn er ondernemers die ook zaken doneren om te gebruiken." Ook zullen er bij de winkels engeltjes liggen waarop aan de ene kant een wens en op de andere kant een gebed kan worden gezet. "Die kunnen mensen hier in de kerstboom komen hangen."
Helemaal achterin staat ook een grote engel waar door diverse mensen op is geschreven wat een engel is. Hij staat achter de stiltehoek, waar ook kaarsjes kunnen worden aangestoken. "Hier kunnen mensen even tot bezinning komen als ze daar behoefte aan hebben", licht Jan toe. Daarvoor is een relaxplek met diverse banken en aan de counter die er nog staat, kunnen kinderen knutselen. Daarnaast is er ook nog een kinderhoek met boekjes en spelletjes. "Een vrijwilliger zal daar een oogje in het zeil houden, zodat ouders zich eventueel met andere dingen bezig kunnen houden."
In de winkel staan diverse stamtafels voor een goed gesprek of om als volwassene creatief bezig te zijn. Ook is er een prikbord waar mensen boodschappen op kunnen hangen en zijn er een kerstruilhoek en een boekenruilhoek. In die gevallen is creatief gebruik gemaakt van de schappen die al in de winkel aanwezig zijn. Een deel van die schappen worden opgevuld door Joop van Witzenburg met tientallen kerststallen uit zijn verzameling. "En wie wil kan een kerstkaartje schrijven voor een onbekende", zegt een van de vrijwilligers, wijzend naar een standaard vol kerstkaarten. Ook zijn er opkikkertjes te kopen - glazen potjes met snoepjes - en wordt er een kopje thee of koffie geschonken.

De herberg is wat Jan betreft geslaagd als mensen er een plekje vinden waar ze tot zichzelf kunnen komen, een luisterend oor treffen en liefde vinden. "Daarnaast, maar dat is secundair, zijn we ook een soort kerkelijke VVV. Er zullen ook folders van alle kerken liggen."