Georganiseerde hennepteelt is zichtbare ondermijnende criminaliteit en komt ook in Huizen voor.
Georganiseerde hennepteelt is zichtbare ondermijnende criminaliteit en komt ook in Huizen voor. Foto: Bob Awick

Gemeente gaat strijd aan met ondermijnende criminaliteit

De gemeente Huizen gaat ook de strijd aan met ondermijnende criminaliteit. Er is geld beschikbaar gesteld in de begroting en er ligt een plan van aanpak.

HUIZEN Burgemeester Sicko Heldoorn heeft dinsdag bekendgemaakt dat ook Huizen de strijd aangaat met ondermijnende criminaliteit. Dit zou hard nodig zijn, want onderzoek toont aan dat het vele malen ernstiger is dan iedereen dacht. In onze gemeente zou er sprake zijn van drugsgerelateerde criminaliteit, witwassen en adresfraude. Daarnaast zijn er in de gemeente zogeheten 'criminele spilfiguren' actief.

Voordat we verder gaan is het handig om de vraag te beantwoorden wat verstaan wordt onder ondermijning. In de notitie 'Ondermijning in Huizen, van beeld naar aanpak' wordt een beschrijving aangehaald die staat in het tijdschrift voor politie, jaargang 78 nummer 7/16: 'Bij ondermijning gaat het om crimineel handelen dat de potentie heeft om sluipenderwijs een zodanig sociale en economische invloed te ontwikkelen, dat het de fundamenten van de rechtstaat kan ondermijnen en daarmee de veiligheid en integriteit van de samenleving.'
Volgens de notitie wordt deze vorm van criminaliteit gepleegd in criminele samenwerkingsverbanden en gaat dit gepaard met geweld, bedreiging en intimidatie. Zichtbare gevolgen zijn bijvoorbeeld georganiseerde hennepteelt, witwassen door bijvoorbeeld investeren in vastgoed, mensenhandel en mensensmokkel, drugshandel, fraude et cetera.

Het Regionaal Informatie en Expertisecentrum Midden-Nederland (RIEC) heeft in het najaar van 2017 het ondermijningsbeeld van Huizen in beeld gebracht. Het onderzoek is verricht om een beter beeld te krijgen van het verschijnsel ondermijning in de gemeente Huizen en daarmee de aanpak van ondermijning te ondersteunen. Het beeld dat daaruit te voorschijn kwam is 'om je rot te schrikken'. De burgemeester geeft aan dat er niet direct voorbeelden genoemd kunnen worden van de ondermijnende criminaliteit: "Veel gegevens hiervan zijn vertrouwelijk." Om te voorkomen dat het echter grip krijgt op onze maatschappij, moet het wel aangepakt worden en daarin wil de gemeente zijn rol pakken.
Volgens de notitie richt die rol zich op het contact tussen de onderwereld en de 'bovenwereld', onder andere door het opwerpen van barrières. Concrete voorbeelden zijn toezicht en handhaving, onderzoek in het kader van de wet Bibob die hiervoor gebruikt kan worden, het intrekken van vergunningen en de sluiting van panden waar criminele activiteiten hebben plaatsgevonden of vinden. Door deze instrumenten kan de gemeente de aanpak versterken van dit soort criminaliteit. Hierbij spelen ook de politie, het Openbaar Ministerie (OM), Belastingdienst, sociale recherche en andere partners een rol.
Door met name veel contact met elkaar te hebben, moet goed zichtbaar worden wat er precies speelt op het gebied van ondermijnende criminaliteit en wordt er gezamenlijk bekeken wie wat doet om deze vorm van criminaliteit aan te pakken. Volgens de burgemeester loopt Huizen bij de aanpak wel een beetje voorop. Ook in de regio wordt een plan van aanpak gemaakt. "Criminelen houden zich immers niet aan gemeentegrenzen, maar wij zullen nu al in kunnen gaan zetten op beleid. Dit dankzij geld dat door de gemeenteraad in de net vastgestelde begroting beschikbaar is gesteld: voor de komende twee jaar 100.000 euro per jaar."

Dit geld zal worden ingezet voor een projectleider, maar ook voor trainingen om het personeel van de gemeente scherper te maken op punten waar criminelen gebruik kunnen maken van gemeentelijke diensten. Ook wordt er nog gedacht over het instellen van een meldpunt. "Voor de georganiseerde criminaliteit is het vrijwel onmogelijk om illegale praktijken uit te voeren zonder daarbij ook gebruik te maken van de diensten van de 'bovenwereld'. Daarbij valt te denken aan logistiek, financiële transacties, vergunningen, huisvesting, aan- en verkoop van roerende zaken", aldus de notitie. "Ook zijn criminelen vaak op zoek naar mogelijkheden om crimineel verkregen geld wit te wassen. Bijvoorbeeld door te investeren in onroerend goed. De overheid dient hiertegen op te treden. In de samenleving mag niet het beeld ontstaan dat misdaad loont."

Wie denkt dat er in zijn omgeving sprake is van ondermijnende criminaliteit kan contact opnemen met de politie via 0900-8844 of Misdaad Anoniem via 0800-7000.

'In de samenleving mag niet het beeld ontstaan dat misdaad loont'