De Kaasmaker staat centraal tijdens de Theaterroute Huizen in 2019.
De Kaasmaker staat centraal tijdens de Theaterroute Huizen in 2019. Foto: Ellen Cornegoor Fotografie

Theaterroute Huizen 2019 'In de ban van de kaasmakers'

De Kaasmaker staat in 2019 centraal als de Theaterroute Huizen voor de derde keer wordt gehouden. Geschiedenis wordt tot leven gewekt.

HUIZEN Theaterroute Huizen wordt ook in 2019 gehouden. Het thema is dan 'In de ban van de kaasmakers'. Kaarten voor de nieuwe editie zijn voor dinsdag, woensdag en donderdag nog te koop. De rest is al uitverkocht.

De eerste twee edities van de Theaterroute, in 2017 en 2018, waren een groot succes. Alle kaarten waren in een mum van tijd uitverkocht en de reacties van pers en publiek waren juichend. Bezoekers konden genieten van negen intieme verwonderende en wervelende voorstellingen op prachtige historische en soms onverwachte locaties in het hart van het pittoreske Huizen. Tientallen zangers, dansers, theatermakers en vertellers zorgden voor een onvergetelijke belevenis.

Druk

Ook deze keer gaat Johan Verheij met alle betrokkenen weer zijn best doen om de prestaties van vorige jaren te overtreffen. "Dit jaar hebben we tien voorstellingen en spelen we vijf dagen." Hij bekent dat hij vorig jaar best de druk voelde om er na een succesvolle keer weer een mooi evenement van te maken. "Nu voel ik me vrijer en is die druk weggevallen." Die druk heeft er wellicht mee te maken dat toen hij zijn idee voor een theaterroute opperde bijna iedereen zei dat dit niet ging werken. "Nu komen de mensen zelfs naar me toe met een verhaal of met de vraag of zij mee mogen doen."

Huizer thema

Elke theaterroute licht een typisch Huizer thema uit. Na het melkmeisje en de visser staat dit jaar de kaasmaker in de schijnwerpers. De titel van de editie 2019 is dan ook: 'In de ban van de Kaasmakers'. "Ik heb naast theater maken nog een hele grote hobby en dat is geschiedenis. Huizen is zo rijk aan verhalen uit het verleden. In de theaterroute kunnen wij deze heel mooi verbeelden." Op dit moment is Johan de laatste hand aan het leggen aan het evenement.
Een locatie die al twee jaar het decor vormt voor een voorstelling is het Huizer Museum. Dit jaar is de samenwerking bestendigd en zelfs uitgebreid. "Directeur Nienke de Wit heeft toegezegd dat het museum van 26 tot en met 30 maart geheel in dienst zal staan van de Theaterroute, oftewel gesloten voor reguliere bezoekers." Daar staat tegenover dat Johan speciaal voor het museum twee voorstellingen maakt die tegelijkertijd in het museum gespeeld gaan worden.

Museum gesloten tijdens theaterroute in verband met voorstellingen

Kindertheaterroute

Nieuw dit jaar is ook een pilot voor een kindertheaterroute. "We halen er vier voorstellingen uit die door leerlingen van de Maria Montessorischool onder schooltijd bezocht worden. Als het een succes wordt, kunnen we dit het jaar daarop ook aan andere scholen aanbieden." Daarnaast wil Johan ook kijken of hij iets kan spelen met jongeren. "Jongeren kunnen zich ook eenzaam voelen en hiermee kan ik daar iets tegen doen."

De route vindt plaats op 26, 27, 28, 29 en 30 maart. Zie voor kaarten eindeloostheaterwerk.nl.