Afbeelding
Foto: Bob Awick

Brug Aanloophaven wordt vrijdag feestelijk verlicht

De brug aan de Aanloophaven wordt vrijdag voor het eerst feestelijk verlicht, dankzij de inzet van een groep vrijwillige brugwachters en hulp van de gemeente.

HUIZEN Door de inzet van een fanatieke groep brugwachters wordt aanstaande vrijdag de brug aan de Aanloophaven bij de Westkade feestelijk verlicht. Mede ook dankzij een voorstel van raadslid Jeroen Ribberink van de VVD, dat door de gehele raad werd ondersteund. Afgelopen zaterdag werd de verlichting door de brugwachters opgehangen.

Nicolette van Gorp, vanaf het begin betrokken bij het initiatief, is druk bezig om allerlei dingen te regelen voor het heuglijke moment. "Ik wil kijken of ik kerstbomen kan regelen." De feestelijke verlichting wordt namelijk aangestoken tijdens het 'Buurten bij de Brug' van 17.00 tot 19.00 uur. "Dat doen we één keer in de maand met elkaar en dan zijn buurtbewoners en belangstellenden ook welkom." Wethouder Marlous Verbeek komt om 18.00 uur de ongeveer 8.000 ledlampjes aansteken. "De buurt is zo veel levendiger geworden nadat we zijn gestart om met een groep vrijwilligers voor Vaarkracht de brug te bedienen. Het is zo veel meer geworden dan we ooit hadden gedacht", aldus Nicolette.

Samen met Robert Rust van de Stichting Vaarkracht, die vaartochten voor mensen met kanker en hun naasten verzorgt, maakte zij in 2016 een plan om de brug te gaan bedienen. "Jan Scha nam afscheid en wij wilden op deze manier geld verdienen voor de stichting. We hoorden een lange tijd niets, tot we begin dit jaar gebeld werden of we de brug wilden gaan bedienen." Dat ging niet zonder slag of stoot, want Jan Schra ging de strijd aan met de gemeente hierover, maar uiteindelijk is het nu de groep van 20 vrijwilligers die de brug bedient. "Dat is zo leuk. Je hebt contact met de mensen op de boot, maar ook met fietsers en voetgangers die langskomen. Uiteindelijk hebben we ook een bank bij de brug gezet. Je leert zo veel mensen uit de buurt kennen. Even de hond uitlaten is er niet meer bij, want je komt steeds weer mensen tegen waar je even een praatje mee maakt."

De brugwachters zochten ook contact met de gemeente over de verrommeling van het gebied. "Het kan nog beter, maar inmiddels is al veel troep opgeruimd en zijn gezonken boten boven water gelicht. Het blijft een punt van aandacht wat ons betreft. We hebben met de groep inmiddels ook een Valk aangekocht om mee te varen. We zijn trots op deze plek in onze buurt. Het kan zo'n mooie toegang zijn tot ons dorp. Daar blijven we dus ook ons best voor doen. Op 12 december hebben we een overleg met de wethouders Marlous Verbeek en Roland Boom hierover. "

Om het ook in de donkere dagen wat gezelliger te maken, kwam ze op het idee om de brug te gaan verlichten. "Ik ben gaan googelen en kwam in Veendam uit. Daar zijn het ook vrijwilligers die de bruggen verlichten. We hebben vervolgens de fabrikant van die verlichting gevonden en gesproken. Het was best wel puzzelen om te kijken hoe we de verlichting het best aan konden brengen, maar we zijn eruit gekomen."

Afgelopen zaterdag werd door de groep de verlichting op de brug aangebracht. "Van een schilder in de buurt konden we een steiger lenen. Buurtbewoners die niet in staat waren om daar op te klimmen, gingen bijvoorbeeld koffie zetten of maakten een pan soep. Dat is het leuke aan deze groep. Ook de regen kon ze niet deren. De mensen bleven gewoon."

Wethouder Marlous Verbeek ontsteekt de 8.000 ledlampjes

De verlichting is door de groep gekocht en kostte rond de 500 euro. Dankzij het voorstel van Jeroen Ribberink werd het contact met de gemeente hier ook snel over gelegd en die heeft ervoor gezorgd dat er stroompunten zijn aangelegd op de brug en betaalt ook voor de stroom. "Maar dat zal niet veel zijn. Het is ledverlichting en kost ongeveer 10 tot 15 cent per uur."

Buurtbewoners en belangstellenden zijn vrijdag welkom om de ontsteking van de lichten bij te wonen. "Er is koek-en-zopie. We gaan er iets moois van maken!"