Wethouder Maarten Hoelscher houdt zijn toespraak voordat hij samen met wethouder Marlous Verbeek het bordje rookvrij onthult.
Wethouder Maarten Hoelscher houdt zijn toespraak voordat hij samen met wethouder Marlous Verbeek het bordje rookvrij onthult. Foto: Carin van den Berg

Wethouders onthullen bordje 'Rookvrij' op schoolplein van De Wijngaard

De Wijngaard vindt een gezonde omgeving voor leerlingen belangrijk. Daarom wilde zij graag het bord 'Rookvrij' op het schoolplein hangen.

HUIZEN Het schoolplein van school voor bijzonder basisonderwijs De Wijngaard aan het Ellertsveld is dinsdagmiddag rookvrij verklaard. Het is hiermee het eerste schoolplein in Huizen dat rookvrij werd verklaard door maar liefst twee wethouders.

Om 14.00 uur kwamen de leerlingen naar buiten om het heuglijke moment te vieren. Ook ouders waren uitgenodigd. Aangezien de school tien minuten later uit zou gaan, maakten veel ouders van deze gelegenheid gebruik. Een aantal leerlingen had een kleurrijk bordje in de hand en samen vormden deze letters de woorden 'De Wijngaard Rookvrij!'.

Gedicht

De ceremonie werd gestart door het voorlezen van een zelfgemaakt gedicht door een van de leerlingen over het onderwerp. Vervolgens hield wethouder Maarten Hoelscher van Jongeren en Gezondheid een korte toespraak, waarin het belang van niet roken vooropstond. "Kinderen die niet roken, leven gemiddeld tien jaar langer, komt uit onderzoek."

Het belangrijkste moment van die middag was natuurlijk de onthulling van het bordje 'Rookvrij' dat nog achter een mooi rood doek hing. Samen met wethouder Marlous Verbeek van Onderwijs trok de wethouder vervolgens het doek vakkundig weg onder luid applaus van de aanwezigen. Vanaf nu mag er niet meer worden gerookt op het schoolplein.

Gezonde School

'Kinderen die niet roken, leven tien jaar langer'

De weg ernaartoe was eigenlijk best simpel. Directeur van de school Renate van der Mooren vulde bij een enquĂȘte van de GGD over rookvrij opgroeien 'ja' in op de vraag of zij het bord voor de school wilde hebben. "We vinden een gezonde leefomgeving belangrijk voor de kinderen. Het is vooral het goede voorbeeld geven. We gaan ook nog aan de slag met de 'Gezonde School'.
Onderwijswethouder Marlous Verbeek hoopt dat er nog veel scholen het goede voorbeeld van De Wijngaard zullen volgen. Dat is ook nodig, want vanaf 1 januari 2020 moeten alle schoolpleinen rookvrij zijn.

Wethouder Maarten Hoelscher: "Maar het is meer dan dat. Het gaat ook om rookvrije sportverenigingen, speeltuintjes en de ruimten bij kinderdagverblijven." Daarbij sprak hij de hoop uit dat ook ouders en omwonenden niet in het bijzijn van kinderen zullen roken, om zo ook het goede voorbeeld te geven.

Draagvlak

"Het is natuurlijk lastig, want we kunnen het niet afdwingen, maar er is wel heel veel draagvlak voor. Zelfs 70 procent van de ouders die roken vinden het belangrijk dat hun kind gezond opgroeit. Wij zullen er alles aan doen om dat te ondersteunen, samen met de GGD."

Zie voor meer informatie rookvrijegeneratiegv.nl.