Een actiemoment uit de wedstrijd tussen s.v. Huizen en HSV De Zuidvogels.
Een actiemoment uit de wedstrijd tussen s.v. Huizen en HSV De Zuidvogels. Foto's: Bob Awick

Derby s.v. Huizen - HSV De Zuidvogels eindigt in troosteloos gelijkspel: 0-0

De dorpsderby tussen voetbalclubs s.v. Huizen en HSV De Zuidvogels stond afgelopen zaterdag op de agenda. De wind speelde de wedstrijd parten.

HUIZEN De voetbalsupporters in Huizen keken er wekenlang naar uit: de match tussen s.v. Huizen en HSV De Zuidvogels. Een file van fietsers en auto's spoedde zich zaterdagmiddag naar de Wolfskamer om niets te missen van het verwachte spektakel. Helaas, een echte dorpsderby werd het niet, ook omdat de scheidsrechter het kort hield. Na een slechte, maar wel sportieve wedstrijd zonder gele of rode kaarten bleef het teleurstellend 0-0.

De vele honderden toeschouwers waren na het doelpuntloze duel de grote verliezers. Eén van hen, die het na het begin van de tweede helft voor gezien hield, mopperde: "Daar betaal je nu vijf euro voor; ik had er beter een borreltje voor kunnen kopen. Dat ga ik alsnog doen." Het lagergeklasseerde De Zuidvogels was de morele winnaar; s.v. Huizen, dat hoger op de ranglijst staat, de feitelijke verliezer.

Moeilijke wedstrijd

De Huizer aanvaller Olivier Blaauw, die dit seizoen overkwam van het Bussumse BFC, baalde van het gelijkspel: "Het was een moeilijke wedstrijd en de straffe wind maakte het lastig. We waren na onze zege van vorige week tegen Breukelen met zelfvertrouwen aan het duel begonnen. We spelen nog te wisselvallig om een constante reeks goede wedstrijden neer te zetten. Dat komt omdat we dit seizoen met veel nieuwe spelers zijn gestart. De vaste spelpatronen zitten er nog niet in."
De 23-jarige voetballer uit de Hilversumse Meent, die vorig jaar nog met BFC in de 3e klasse speelde, heeft het naar zijn zin bij Huizen. Hij ervaart aan den lijve het verschil tussen het voetbal in de 3e en de 1e klasse: "Het gaat veel sneller en fysiek wordt er fors op de man gespeeld. Ik ben van nature een speler die het voetballend wil oplossen. Ik incasseer nu te veel en deel te weinig uit. Daar moet ik aan werken. Ik heb geen spijt van mijn overstap naar Huizen. De club ademt voetbal uit en het functioneert prima tussen spelers en trainersstaf. Ik had een valse start door een hamstringblessure aan het begin van het seizoen."

Angst

De harde westenwind was spelbreker in deze derby. Het gevolg: passes kwamen niet aan, ballen werden in arren moede lukraak heen en weer getrapt en het was gokken waar de hoge ballen terecht zouden komen. Echt 'hotseknotsbegoniavoetbal' waarbij het spel op en neer golfde en de spelers veel nodeloze kilometers maakten. Daarnaast heerste bij beide ploegen de angst om vooral niet te verliezen: de opmaat voor slecht voetbal.

Het lagergeklasseerde De Zuidvogels was de morele winnaar

Kansen

S.v. Huizen creëerde in de 90 minuten wat meer kansen en was voetballend iets beter. Het gevaar was dat een klutsbal door de wind onverwacht voor de voeten van een aanvaller kwam. Zoals bij Zuidvogelaanvaller Pieter Koopman die in de 71e minuut plotseling vrij voor Huizer keeper Brian Willemse verscheen. Zijn schot was te slap.
Huizen scoorde wel twee keer. Na drie minuten werd de eerste terecht afgekeurd wegens buitenspel. Ook de treffer in de slotfase werd afgekeurd. Nadat de arbiter eerst naar de stip wees, werd hij geattendeerd op overtreding. Daarover werd lang nagepraat.

Blij

Juan Fernadez Coto, de coach van Zuidvogels was blij met het veroverde punt: "Wij stonden voor deze wedstrijd 13e en Huizen 3e. Dan calculeer je verlies in. We moeten punten pakken om uit de degradatiezone te komen. Huizen heeft levensgevaarlijke snelle aanvallers, maar die hadden we onder controle."

Bar slecht

Arnold Klein, de coach van Huizen, begreep niets van de droevige 0-0: "Ik heb niets gezien van het voetbal dat we de laatste weken speelden. Het was vandaag bar slecht."

Beste ploeg

Op 13 april 2019 staat HSV De Zuidvogels - s.v. Huizen op de rol. Daarna weet men in Huizen wie moreel de beste ploeg is. Statistisch is de ranglijst bepalend.

Aanvaller Olivier Blaauw heeft het naar zijn zin bij s.v. Huizen.