In Amersfoort werd onlangs de 3.000ste woning van de Alliantie voorzien van zonnepanelen. In Huizen zijn het er nu zo'n 1.200.
In Amersfoort werd onlangs de 3.000ste woning van de Alliantie voorzien van zonnepanelen. In Huizen zijn het er nu zo'n 1.200. Foto: De Alliantie

Huurders van woningen van Alliantie krijgen nog een kans op zonnepanelen

Woningbouwvereniging de Alliantie heeft al eerder aan huurders van eengezinswoningen gevraagd of ze zonnepanelen wilden. Nu wil zij de andere helft overhalen.

HUIZEN Woningbouwvereniging de Alliantie is anderhalf jaar geleden begonnen met het benaderen van huurders van haar eengezinswoningen met de vraag of zij gebruik willen maken van zonnepanelen. In Huizen hebben zo'n 2.400 bewoners dit aanbod gehad. De helft daarvan wekt nu zijn eigen stroom op en heeft elke maand een financieel extraatje. Nu wil de woningbouwvereniging ook de andere helft overhalen om 'ja' te zeggen.

"We willen dat zo veel mogelijk mensen meedoen, want zonnepanelen zijn goed voor het milieu en de portemonnee van onze huurders. Door de lagere energierekening en na aftrek van de servicekosten die we hiervoor vragen, houden zij onder aan de streep geld over. Ze gaan er met zonnepanelen dus altijd op vooruit", licht projectmanager Erik Niesing toe.

Bus

De woningbouwvereniging betaalt de zonnepanelen en zorgt dat ze worden gemonteerd. "We hebben hiervoor contracten met diverse partijen. Een daarvan komt ook nog met een bus in de wijk om persoonlijk met bewoners het aanbod door te nemen. We merken dat dit heel goed werkt. Alle bewoners hebben een brief gehad over dit aanbod en in die brief staat ook wanneer de bus in hun buurt is."
In ruil voor het betalen van de zonnepanelen, die in het bezit van de woningbouwvereniging blijven, vraagt de Alliantie servicekosten die maandelijks betaald moeten worden. "Dat is een vast bedrag voor 15 jaar lang. Dan weten de bewoners waar ze aan toe zijn. De energierekening van de bewoners is echter een stuk lager en zij zullen over het algemeen elke maand daarom toch voordeliger uit zijn. Het voordeel voor de huurders kan met negen panelen oplopen tot € 150,- per jaar. Zij wekken daarmee genoeg stroom op voor een jaar lang televisiekijken, wasjes draaien én de proviand in de koelkast koud te houden."
Niesing constateert dat niet alle bewoners even enthousiast zijn over het idee: "Bewoners die graag zonnepanelen willen zijn blij met ons aanbod, omdat ze de investering vaak niet zelf kunnen doen. Er is ook een groep die niet meteen overstag gaat. Vaak komt dat door de angst voor het onbekende."

Keuze

Als voorbeeld noemt hij meneer Jacobus, die inmiddels een half jaar van zijn zonnepanelen geniet. "Pas toen hij zich er beter in ging verdiepen en zich liet voorlichten, begreep hij dat er zonder er veel voor te doen geld mee te verdienen was. Toen was de keuze snel gemaakt. Hij vond het ook mooi dat hij zo ook iets kon doen voor het milieu."

'Er is ook een groep die niet meteen overstag gaat'

Informatie

Huurders van eengezinswoningen die de brief gemist hebben en mee willen doen aan de actie, kunnen mailen naar zonnepanelen@de-alliantie.nl en om de informatie vragen.