De Raad zal in januari beslissen en dan is er ook nog de kans dat de bouw van de nieuwe supermarkt wordt stilgelegd.
De Raad zal in januari beslissen en dan is er ook nog de kans dat de bouw van de nieuwe supermarkt wordt stilgelegd. Foto: Bob Awick

Plan verplaatsing supermarkt Lidl blijkt niet waterdicht

De Lidl heeft van de gemeente middels het bestemmingsplan toestemming gekregen om de supermarkt te verplaatsen. BNI en WP gingen naar de rechter.

HUIZEN De Raad van State, het hoogste rechtsorgaan, gaat eigenhandig het bestemmingsplan voor de verplaatsing van supermarkt Lidl naar de Bestevaer aanpassen. Tijdens een zitting dinsdag bij de Raad in Den Haag bleek dat de gemeente het plan niet secuur heeft vastgesteld. Het laat de mogelijkheid open voor een nieuwe supermarkt op de huidige locatie van de Lidl. Ook is niet uitgesloten dat er naast de nieuwe locatie van Lidl detailhandel mogelijk wordt.

Grondeigenaar BNI en beoogd projectontwikkelaar WP wezen de Raad van State op deze 'lekken' in het plan. Ze zijn bang dat daardoor in Huizen de al karige markt voor supermarkten en detailhandel wordt opgesoupeerd. Dan blijft er voor deze twee bedrijven geen ruimte meer over voor hun eigen plannen met het BNI-terrein aan de Havenstraat tegenover het kantoor van Lidl. Hier willen zij een foodmarkt, een kruising tussen een foodhall en een supermarkt, neerzetten. Deze foodmarkt moet de financiƫle drager worden voor andere ontwikkelingen op het terrein, dat een aantrekkelijke verbinding moet worden tussen de haven en het Oude Dorp. Zonder die foodmarkt is de ontwikkeling een lastige zaak. De gemeente heeft al eerder geweigerd om voor het terrein het bestemmingsplan aan te passen en daarmee de foodmarkt mogelijk te maken. Daarover wordt nog geprocedeerd.
Volgens de advocaten van BNI en WP meet de gemeente met twee maten. Ze vinden het onterecht dat zij geen foodmarkt krijgen en Lidl wel een nieuwe plek voor de supermarkt, ook al gaat het slechts om een verplaatsing om op de huidige locatie een uitbreiding van het hoofdkantoor van Lidl Nederland te realiseren.
De twee bezwaarmakers, de gemeente en Lidl, stemden wel in met het voorstel van de Raad om het bestemmingsplan waterdicht te maken en dus een extra supermarkt en detailhandel onmogelijk te maken. Het blijft daarmee de vraag of het bestemmingsplan verder overeind blijft. De rechters van de Raad bleken ook verbaasd over het grote aantal parkeerplaatsen dat Lidl bij de nieuwe supermarkt realiseert. Dat ligt ver boven het aantal benodigde parkeerplaatsen. BNI en WP zijn bang dat Lidl de overbodige parkeerplaatsen voor iets anders gaat gebruiken. Iets dat misschien hun plannen nog verder aantast. Ook dat gaat de Raad beoordelen.

De Raad zal ook beslissen of het bestemmingsplan en de verleende omgevingsvergunning geschorst moeten worden. Dat is de laatste juridische mogelijkheid om de bouw van de nieuwe Lidl-supermarkt tegen te houden. De bouw hiervan is al vergevorderd. De bedoeling is dat de huidige supermarkt op 9 april sluit en dat de nieuwe supermarkt op 10 april de deuren opent.
Mocht de Raad beslissen dat de vergunning en het plan worden geschorst, dan zal de nieuwe vestiging niet kunnen openen en moet de bouw worden stilgelegd. Lidl heeft dat risico zelf genomen door alvast te beginnen met de bouw voordat vergunning en bestemmingsplan definitief waren goedgekeurd. In januari beslist de Raad over eventuele schorsing.

Lees op pagina 13 meer over de ontwikkelingen rond het BNI-terrein aan de Havenstraat.