De gemeenteraad in vergadering over het voorstel voor een vervolgaanpak voor de invulling van het BNI-terrein aan de Havenstraat.
De gemeenteraad in vergadering over het voorstel voor een vervolgaanpak voor de invulling van het BNI-terrein aan de Havenstraat. Foto: Carin van den Berg

Raad bevestigt: geen supermarkt op BNI-terrein aan de Havenstraat

De gemeenteraad heeft afgelopen donderdag gesproken over de vervolgaanpak voor de invulling van het BNI-terrein aan de Havenstraat.

HUIZEN De gemeenteraad wil in ieder geval geen supermarkt op het BNI-terrein aan de Havenstraat. Dit was volgens het bedrijf nu juist een kostendrager om het mogelijk te maken om van het gebied een aantrekkelijke aansluiting te maken tussen de haven en het Oude Dorp. Omdat er wel geld nodig is, gaat de gemeente nu zelf actief op zoek naar een kostendrager.

Niet alle partijen stemden in met het raadsvoorstel waarin de gemeente de regie wil nemen over het stuk grond dat BNI wil verkopen. Dorpsbelangen Huizen liet bij monde van fractievoorzitter Marian Rebel weten dat geen goed idee te vinden. Ze vreest dat dit geld gaat kosten, net zoals bij de ontwikkelingen rond de Keucheniusstraat. "Als de gemeente die kar gaat trekken, is het heel problematisch. De neuzen staan wel allemaal dezelfde kant op. Ook Dorpsbelangen Huizen wil gezelligheid bij de haven en aan de Havenstraat. We vinden dat geen taak van de gemeente, maar een taak van de ondernemers."
Ook Paul Lekkerkerker van D66 stemde tegen het voorstel. Hij vindt dat het voorstel geen recht doet aan het initiatief van ondernemers en dat het niet goed is om op voorhand al iets uit te sluiten. "We zijn door BNI uitgenodigd om te kijken hoe een dergelijk terrein op andere plekken is ontwikkeld. Wat daar te zien was, is wel inspirerend. Het is een antwoord op plekken waar gemeenten met handen in het haar zitten en de ondernemers nemen het initiatief. We moeten de ondernemer de kans geven."

BNI-ravijn

Het CDA had juist een andere mening: "Het was een mooie winkel, maar ons standpunt is dat het een supermarkt is en blijft. We zien de inrichting anders en stemmen daarom met dit voorstel in", zei Daniëlle van Deutekom namens deze partij. "We willen dat het een culturele plek wordt waar het aangenaam verblijven is voor eigen inwoners en toeristen."
Bram Schröder van D66 kwam namens zijn partij, in tegenstelling tot zijn partijgenoot Paul Lekkerkerker, juist met een instemming voor het voorstel. Wel gaf de partij de wethouder een aantal zaken mee voor het vervolg: "1. Voorkom dat het er jaren bij ligt als BNI-ravijn. We vertrouwen erop dat het college de regie meteen oppakt; 2. Informeer de raad regelmatig en actief, eventueel in beslotenheid en 3. Er zijn ook 'out-of-the-box'-oplossingen denkbaar, bijvoorbeeld een lening in plaats van het verwerven van een stuk grond." Hier konden meerdere partijen zich in vinden, zoals GroenLinks en de SGP. De VVD vond dat er zinnige dingen waren gezegd en het raadsvoorstel een prima aanpak te vinden voor het vervolg.

Hart vast

Rik de Bruijn van Leefbaar Huizen liet nog wel weten zijn hart vast te houden bij alle ontwikkelingen: "BNI wil het terrein verkopen om de oude productielijn weg te halen en de nieuwe lijn in een andere hal te zetten. Welke garantie hebben we dat het geld opgebracht wordt en een tweede lijn in Huizen blijft? Misschien gaan ze wel uit Huizen weg met het geld." Ook bij de ChristenUnie waren soortgelijke zorgen.
De PvdA gaf bij monde van Kerem Gencer aan dat alle ontwikkelingen ook in goed overleg met BNI moesten worden afgestemd. "Het is een belangrijke werkgever en ondernemer, die we in Huizen willen behouden."

Niet alle partijen stemden in met het raadsvoorstel

Verwachtingen

Zorgen waren er ook over de input vanuit het raadspodium over de Havenstraat. Werd deze wel allemaal meegenomen? "Zijn er nu geen verwachtingen gewekt die niet waargemaakt kunnen worden", vroeg Karin Rienstra van GroenLinks zich af. Zeker ook omdat de grond niet van de gemeente is.
Wethouder Roland Boom gaf aan dat de gemeente toch de rol wil nemen van regisseur om enigszins invloed te kunnen hebben: "Het is weliswaar de tuin van onze buurman, maar als we samen gaan kijken hoe we beider tuinen mooi kunnen maken, kunnen we ver komen." Hij zei toe de raad te informeren over de gang van zaken. "Maar u weet ook dat u een broedende kip niet moet storen, dus ik zal niet altijd kunnen zeggen waar we mee bezig zijn en met wie we praten. Ik hoop dat u daar begrip voor heeft."