De processie trekt altijd veel belangstellenden.
De processie trekt altijd veel belangstellenden. Foto: Bob Awick

Viering geboortedag van Johannes de Doper in Laren

De processie, het feest van Johannes de Doper, vindt plaats op zondag 24 juni. De tocht start klokslag 11.00 uur vanaf het plein voor de basiliek.

Laren Het thema voor het patroonsfeest is 'Wees niet bang'. Tijdens het openingslof op zaterdag 23 juni vertelt pastoor Jan Vriend hierover. De collecte is dit jaar voor het project van pater Wijnand van Wegen van de Stichting Freiersdale in Zuid-Afrika. De pater blijft zich onverminderd inzetten voor dit grote project.

Het programma ziet er als volgt uit: zaterdag 23 juni om 17.00 uur: de klokken luiden het Sint Jansfeest in. Om 19.00 uur: openingslof in de basiliek met uitstelling en zegen van het Allerheiligste. De cantorij staat onder leiding van Jim Berben. De kerk blijft open tot 20.30 uur. Start van de processieroute per rijtuig (20.00 uur).
De dag van de processie (zondag 24 juni) begint al vroeg. Om 7.00 uur: eucharistieviering op het Sint Janskerkhof. Celebrant is emeritus pastoor J.H. Willems; 9.00 uur: Plechtige Latijnse hoogmis in de basiliek. Celebrant vicaris drs. G.H. Bruggink. Het koor staat onder leiding van Bas Groenewoud. Om stipt 11.00 uur vertrekt de processie vanuit de basiliek en gaat via de Brink, Sint Janstraat en de Hilversumseweg naar het Sint Janskerkhof. Aansluitend (12.15 uur) vindt de openluchtmis plaats op het kerkhof. Hoofdcelebrant is mgr. dr. J.W.M. Hendriks, hulpbisschop van Haarlem-Amsterdam. Een uur later vertrekt de sacramentsprocessie weer vanaf het kerkhof. De route gaat via de Langsakker, Vredelaan, Zevenenderdrift, Zevenend en de Brink naar de basiliek. Het sluitingslof om 14.30 uur begint met het Te Deum, Tantum Ergo en na de Zegen het bekende Larense Sint Janslied. De basiliek blijft open tot 16.15 uur. Processiegangers wordt geadviseerd om in te stromen bij het kerkplein. Het advies is om niet tegelijk massaal in te stappen, maar eventueel een volgend vaandel te kiezen, hierdoor ontstaat een beter verdeling van processiedeelnemers en kan beter gebruikgemaakt worden van de voorbidders.
Deelnemers aan het jongerenprogramma zijn zondag vanaf 09.30 uur welkom in het Brinkhuis. Om 10.00 uur start het voorprogramma met 'De aftrap!'. Na de introductie lopen zij mee in de processie. Er is achteraf een party in de tuin van de pastorie.
Meisjes, maar ook stoere jongens vanaf 4 jaar, zijn van harte uitgenodigd om als bruidje, jonker of kwastendrager mee te lopen. In de Binckhorst-St. Jan opent vandaag en ook donderdag en vrijdag een pop-upbruidswinkel. Een mail sturen kan naar bruidjes@sintjansprocessie.nl of neem contact op met Nilleke Hembrecht-van den Brink, telefoon 06-41695249. De bruidjes, jonkers en kwastendragers op Sint Jan worden zondag 24 juni om 10.30 uur op het kerkplein verwacht. De bruidjes ontvangen op het kerkplein gratis een boeketje bloemen.

Verkoop planten

Op maandag 25 juni worden vanaf 7.30 uur op de Brink vóór de basiliek de planten verkocht die gebruikt zijn voor de diverse versieringen ten behoeve van de processie.