Larens Tripel en Larens Saison samen in het schap.
Larens Tripel en Larens Saison samen in het schap. Foto: Gooische Bierbrouwerij

Derde Larense biertje valt goed in de smaak - Tevens zwaarste!

De S.O.L.L. heeft al graan voor drie Larense biertjes geleverd: Larens Blond, Larens Saison en Larens Tripel. De laatste twee zijn gebrouwen bij de Gooische Bierbrouwerij.

Laren De Gooische Bierbrouwerij uit Hilversum maakt sinds vorig jaar in samenwerking met de Stichting Oude Landbouwgewassen Laren (S.O.L.L.) twee Larense bieren: Larens Saison en Larens Tripel. "Met de samenwerking proberen wij interessante gewassen van de stichting te gebruiken bij het brouwen van ons lokale bier", aldus brouwmeester Gijs Troost van de Gooische Bierbrouwerij.

Voor de S.O.L.L. is ook dit een bron van inkomsten. "Wij zijn afhankelijk van de opbrengst van het graan en daarom blijven we zoeken naar nieuwe dingen", zei S.O.L.L.-voorzitter Jan van den Brink eerder.

Larens Tripel is het nieuwste biertje en is afgelopen mei op de markt gekomen. Het wordt gebrouwen met triticale, afkomstig van de oude engen rond Laren die in beheer zijn bij de Stichting S.O.L.L. Het graan wordt al meer dan een halve eeuw verbouwd. Triticale ontstond als een kruising van tarwe en rogge met als doel een gewas te ontwikkelen met de kwaliteit van tarwe. "Rogge is weliswaar makkelijker te verbouwen op de arme gronden rond Laren, echter tarwe is natuurlijk heel geschikt om brood mee te bakken. Een kruising zou ideaal zijn. De Tripel is goed ontvangen door de bierkenners en heeft door de triticale een heerlijke frisse en zachte smaak", vertelt Guido de Wit van de Gooische Bierbrouwerij. Tripel is een zwaar bier (9,1%).
Larens Saison met Sint Jans rogge verscheen in augustus 2017 op het oogstfeest van S.O.L.L. Saison is een bier dat van oorsprong op boerderijen werd gebrouwen voor seizoensarbeiders. De Sint Jans rogge dankt zijn naam aan de oogsttijd rond Sint Jan op 24 juni. Het is een heerlijk zomers bier, wat natuurlijk prima gedronken kan worden op St. Jan zelf. De brouwerij heeft haar eerste Gooise bieren gebrouwen met boekweit, een gewas waar het Gooi bekend om stond in heel Nederland. Het was ook een gewas dat makkelijk wilde groeien op de arme zandgronden. S.O.L.L. is van plan in de nabije toekomst de boekweit voor de brouwerij te verbouwen.
De bieren zijn te koop bij de Larense Bierschuur, Albert Heijn in Laren/Blaricum en in Foodhal Mout in Hilversum.