Geldboete voor 88-jarige boer na bedreiging

EEMNES "Ik ben als boer geboren en hoop als boer te sterven." Vastberaden draait de 88-jarige Willem Hoogeboom uit Eemnes zich om naar de inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warendienst (NVWD) die hij twee jaar geleden de schrik op het lijf joeg. Met gebalde vuist, prikstok en onder doodsbedreigingen joeg hij de inspecteurs van zijn erf.

De politierechter in Utrecht vindt dat de Eemnesser veel te ver is gegaan in zijn uitingen en legt hem een geldboete van 1.000 euro - waarvan 500 euro voorwaardelijk - op voor bedreiging. De Eemnesser, die zeer slechthorend is, komt met zijn neef naar de zitting. Hij wil dat zijn neef het woord voert. Dat vindt de rechter niet goed. Wel staat ze toe dat de hoogbejaarde boer met zijn stoel vlak voor de rechter mag plaatsnemen, zodat hij het beter kan verstaan.
Als de officier van justitie van wal steekt om te vertellen waar de Eemnesser van wordt beschuldigd, wuift hij de beschuldigingen met een lach en een handgebaar weg. Met een boze blik wijst hij naar de twee vrouwelijke inspecteurs die achter hem zitten. "Dat benne spionnen." En tegen de rechter: "Mevrouwke, niemand komme ongevraagd in mijn stal."
Hoogeboom doelt op het incident van 29 maart 2016 op zijn boerderij in Eemnes, waar hij dreigend met een prikstok op de twee inspecteurs van de NVWD was afgestapt en had geschreeuwd dat ze moesten oprotten, van zijn erf af. Als ze dat niet deden zou hij zijn dubbelloopsjachtgeweer pakken en ze doodschieten. De inspecteurs waren die dag gekomen om zijn beesten te tellen. Toen zij klaar waren hadden zij nog in de stal gewild waar de kalveren stonden. Dat had de boer geweigerd, omdat de kalveren niet van hem waren. Onder het mom van een smoes zou vervolgens een van de inspecteurs alsnog geprobeerd hebben in de stal te komen. Toen was de boer ontploft en had hij maar wat geroepen, zoals hij zelf zei. Dat de woorden meer impact hebben gehad dan de boer deed voorkomen, werd duidelijk toen een van de inspecteurs aangaf na het incident niet meer in de buitendienst te durven werken.
De voorwaardelijke geldboete die de boer krijgt opgelegd is bedoeld als waarschuwing, omdat de Eemnesser nog niet van plan is te stoppen met zijn boerenbedrijf en misschien in de toekomst nog een keer te maken zal krijgen met de NVWD. Veel indruk maakte de uitspraak niet op de boer. Hij vond de hele zitting flauwekul en kondigde aan in hoger beroep te gaan.