Beheer 'binnenkunst' naar derden

Laren/Blaricum De colleges van de gemeenten Laren en Blaricum willen het beheer en behoud van de kunstcollecties van beide gemeenten borgen als cultuurhistorisch erfgoed. Daarvoor willen ze het beheer overdragen aan een externe en onafhankelijke stichting.

Buitenkunst maakt geen deel uit van deze stichting.
In de opdracht voor deze stichting staat ook dat ze toewerkt naar een samenstelling van de collecties die aansluit bij de opgestelde selectiecriteria: lokaal, regionaal, cultuur/historisch en/of maatschappelijk belang.

Op 27 juni wordt dit voorstel in de raad van Laren besproken. De raad wordt gevraagd om in te stemmen met de overdracht van het beheer van de gemeentelijke kunstcollectie naar een externe stichting, de verhuur van de depotruimte in de kelder van het raadhuis in Laren en om een krediet van bijna 130.000 euro beschikbaar te stellen voor de uitvoering van het beheer voor een periode van twintig jaar. Hierin is ook een bedrag opgenomen voor het optimaliseren van de inrichting en klimaatbeheersing van het kunstdepot.
De raad van Blaricum heeft het voorstel al op 5 juni jongstleden besproken en unaniem aangenomen. Als beide raden akkoord zijn kunnen de voorbereidingen worden getroffen voor de oprichting van de stichting en gesprekken worden gevoerd met toekomstige bestuursleden.