Ontploffingen door EOD op gronddepot aan Randweg

Blaricum Het gronddepot aan de Randweg (ten oosten van de kalkzandsteenfabriek) is door de gemeente Huizen aangewezen als vernietigingsdepot voor explosieven.

Tot voor kort maakten alle gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek gebruik van het terrein van het Goois Natuurreservaat (GNR), maar omdat het GNR dit vanwege de natuurbeschermingswetgeving niet meer kan faciliteren, is er in de regio gezocht naar een nieuwe locatie.

Uit onderzoek blijkt dat alleen het genoemde gronddepot aan de Randweg op de grens Blaricum/Huizen voldoet aan de eisen. Iedere gemeente moet overigens beschikken over een vernietigingslocatie voor explosieven die in het gebied worden aangetroffen. Die vernietiging gebeurt door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

Doffe dreun

Het laten ontploffen van explosieven geeft volgens de website van de gemeente Blaricum weinig tot geen overlast. De ontploffingen leiden tot een doffe dreun, wat opgeworpen aarde en een rookpluim die in twee à drie seconden verdwijnt. De richting van het geluid kan gestuurd worden door de manier waarop het explosief wordt begraven. Op deze locatie leidt dit niet of nauwelijks tot overlast, omdat rondom de locatie een hoge aarden wal zit en de bebouwing op grote afstand zit.

Als er een explosief gevonden wordt dat vernietigd moet worden dan informeert de EOD de gemeente over het moment van vernietiging. Op basis daarvan informeert de gemeente Huizen omwonenden van de locatie.