Koel weer met wolkenvelden, af en toe zon

Op 21 juni om 12.07 uur begint de astronomische zomer. Dan bereikt de zon op het noordelijk halfrond zijn hoogste stand. Een Atlantisch hogedrukgebied komt dichterbij, maar trekt nog onvoldoende door naar het continent. Het gevolg is een noordwestelijke stroming waarmee koele lucht wordt aangevoerd. Er zijn wolkenvelden, maar het is in het weekend meest droog.

Donderdag en vrijdag

Na een zomerse woensdag trekt donderdag een koufront over met kans op een bui. Af en toe schijnt de zon. De noordwestenwind trekt aan tot matig of vrij krachtig. Voor vrijdag wordt vrij veel bewolking verwacht. Er kan lokaal wat motregen of lichte regen vallen. Het kan ook even opklaren. Er waait een stevige noordwester. Het is beide dagen koel met circa 16 graden.

Het weekeinde

Het weekeinde lijkt overwegend droog te gaan verlopen. Met een iets in kracht afnemende noordwestenwind is het nog koel. Het langjarig gemiddelde bedraagt 20 à 21 graden voor eind juni. Zaterdag wordt het 16 à 17 graden, zondag omstreeks 19 graden. Er zijn wolken maar er is ook kans op wat zonneschijn, met name zondag. Na het weekend knapt het weer verder op.

Weetje

Juni wordt zomermaand genoemd. 1 juni begint de meteozomer en 21 juni de astronomische zomer. Mei en juni hebben gemiddeld het hoogst aantal zonuren. Van de drie zomermaanden juni, juli en augustus is juni echter zelden de warmste. In deze 21ste eeuw was juni alleen in 2007 en 2017 de warmste van de drie. In de gehele 20ste eeuw was dat maar tien keer het geval.