Voorzitter Evert van der Roest nam aan het einde van het evenement al een cheque in ontvangst uit handen van ladyspeaker Maartje van Weegen.
Voorzitter Evert van der Roest nam aan het einde van het evenement al een cheque in ontvangst uit handen van ladyspeaker Maartje van Weegen. Foto: Bob Awick

'Dichter bij de dag gekomen dat we kanker kunnen verslaan'

De 'Samenloop voor Hoop' die afgelopen jaar op 29 en 30 juni werd gehouden, heeft uiteindelijk 129.346,16 euro opgebracht. Maar liefst 32 teams liepen mee tijdens een 24-uurswandelmarathon om geld op te halen voor kankeronderzoek. Er was ook een speciale kinderloop van 24 minuten. Daarnaast brachten nog diverse acties, waaronder een benefietdiner in De Krachtcentrale, geld op. "Ieder had zijn eigen verhaal of motivatie", zegt voorzitter Evert van der Roest van de organisatie. Ook hij en zijn dochter Caroline, die de communicatie verzorgde.

HUIZEN Begin dit jaar werd bekend dat er ook in Huizen een Samenloop voor Hoop zou plaatsvinden, een 24-uurswandelmarathon voor het KWF Kankerfonds voor onderzoek tegen kanker. Een ziekte waar Evert van der Roest zijn vrouw nu bijna 21 jaar geleden aan verloor en Caroline Rippen-van der Roest haar moeder. Een betrokkenheid bij het doel die veel van de mensen die aan de organisatie meewerkten of meeliepen, hadden. "Een op de drie mensen krijgt met kanker te maken", vertelt Evert.

Zelf was hij al ruim voor de loop benaderd door Eric van As. "Zijn schoonzus werkt bij het KWF en daardoor had hij van de Samenloop voor Hoop gehoord. Ik ben bevriend met zijn ouders en heb hem zien opgroeien. Hij kende mijn verhaal. Vanaf januari is het echt gaan lopen. Iedereen die ik benaderde was positief en wilde wel iets doen. Dat motiveert dan enorm. We hebben het evenement best wel in een korte tijd moeten organiseren. In februari was de kick-off pas."
Caroline kwam pas later in beeld. "Ik was zwanger en moest nog bevallen. Daarom wilde ik het in eerste instantie niet doen. Nicole Bouts deed in het begin de communicatie, maar die kreeg het heel druk met haar werk. Inmiddels was ik bevallen van mijn dochter en heb het toen wel opgepakt. Er is heel wat tijd in gaan zitten. Op een gegeven moment zei mijn man wel dat ik me misschien ook nog eens op andere dingen moest richten. Iedereen doet het werk er maar bij en je bent afhankelijk van andermans tijd. Het heeft een enorme impact op je leven", legt ze uit.

Benefietdiner

Naast het organiseren van de loop waren er ook nog andere activiteiten. Zo werd er ook een benefietdiner gehouden in De Krachtcentrale. Evert: "Dat heeft veel geld in het laatje gebracht. Hiervoor zeiden ook diverse topkoks hun medewerking direct toe." De teams die meededen organiseerden zelf ook acties om geld in het laatje te brengen.

Eregasten

In de zijlijn van de loop werd ook een programma gehouden voor eregasten: de survivers en de mensen die nog tegen kanker strijden. "We wilden ze speciale aandacht geven, dat hoort bij de Samenloop voor Hoop. Dat was voor sommigen nog best wel lastig. Niet iedereen loopt met zijn ziekte te koop", zegt Caroline. Evert: "De reacties waren wel positief en ook waren er veel emotionele momenten."

Over de award: 'Bijzonder en waardevol dat we deze eer krijgen'

Emotionele momenten

Zelf beleefde hij ook emotionele momenten en die staan hem nog duidelijk voor de geest. "Dat waren er drie. De start van het evenement, omdat je dan nog niet weet wat er gaat gebeuren en omdat het allemaal mensen zijn die met kanker te maken hebben gehad. Daarnaast was de kaarsenceremonie bijzonder. De ontknoping, het resultaat, was ook emotioneel." Die kaarsenceremonie herinnert Caroline zich ook heel goed. Op de tribune van s.v. Huizen, waar het evenement plaatsvond, was met verlichte zakken het woord 'hoop' geschreven. "We zijn heel lang beziggeweest om dat goed uit te tellen."

Ontlading

Vooral de ontlading na het evenement was voor beiden een emotioneel moment, want net nadat Evert als voorzitter de cheque had gekregen en iedereen zo'n beetje het terrein ging verlaten, kwam Caroline naar hem toe en vloeiden er tranen. Caroline: "Als je kijkt wat je met elkaar meemaakt tijdens zo'n evenement. De intense gesprekken die ontstonden met bekenden en onbekenden hebben indruk op mij gemaakt. Je bent er allemaal met één doel en dat verbindt. Iedereen heeft wel iemand in zijn achterhoofd waar hij het voor doet. Uit ervaring weet ik wat zo'n ziekte doet en hoe het een leven kapot maakt. Ik heb mijn moeder verloren en mijn vader zijn vrouw. Het was fantastisch om dit met mijn vader te kunnen doen. Misschien kan door onderzoek straks iemand wel zijn moeder behouden en kan een gezin bij elkaar blijven. Het was wel bijzonder om dit samen te doen. Je krijgt een sterke band erdoor."

Volgende keer

De opbrengst van de loop is uiteindelijk in totaal 129.346,16 euro geworden. Een fors bedrag. Evert: "We stonden in de top vijf en dat meteen bij de eerste maal. Dat legt de lat hoog voor een volgende keer." Die gaat er dan ook naar alle waarschijnlijkheid komen. Ergens in 2020, 2021, want er gaat veel tijd in zitten om het weer te organiseren en de lat ligt hoog, laten ze beiden weten. Caroline: "De volgende keer ben je kritischer. Je wilt jezelf altijd overtreffen."
Evert vertelt dat er met de directbetrokkenen een evaluatie heeft plaatsgevonden. Evert: "We hebben lekker vis gebakken en op een gezellige manier het evenement doorgesproken en dat was eigenlijk ook wel een emotioneel moment. Vooral dat iedereen zo spontaan mee wilde doen is opgevallen." Daarnaast willen ze het evenement een volgende keer beter afstemmen met andere activiteiten. "Vooral het aantal mensen dat is komen kijken had hoger kunnen liggen." Samenvattend kijkt hij terug op een zeer indrukwekkende dag en nacht. "We zijn daardoor dichter bij de dag gekomen dat we kanker kunnen verslaan."

Award

Dan volgt er nog een verrassing. De award wordt door Evert en Caroline uitgepakt en daar worden ze toch wel even stil van, want dat hadden ze niet verwacht. Caroline: "Ik vind het wel een hele mooie erkenning. De hele samenleving heeft laten zien waartoe ze in staat is en het kwam uit de harten van de mensen in het dorp, en ook daarbuiten. Bijzonder en waardevol dat we deze eer krijgen." Als later ook de rest van het bestuur op de hoogte is gesteld van de eer die ze te beurt is gevallen, zijn hier ook blije en verraste gezichten. "Het is een mooie bekroning op onze werkzaamheden en een mooie waardering."

Evert en Caroline met de award.