Bernd de Cneudt (l) en Andries Honing.
Bernd de Cneudt (l) en Andries Honing. Foto: PR

Lutgerdina Smeltekop naar Eemnes

HUIZEN Het 'Huizer' skûtsje Lutgerdina Smeltekop is verkocht naar Eemnes. Onder de naam Skûtsje Vereniging Eemland heeft het team van skûtsje De Eemlander de boot van Andries Honing gekocht.

Het 'Buitenstvallaatster' skûtsje, gebouwd in 1904, vervoerde vroeger de turf in de veengraverijen in Groningen en Drenthe die zelf uitgezocht en ingekocht werd. Met dit schip werden ook wel andere goederen vervoerd, zoals hooi, stro, aardappelen en suikerbieten om de reizen naar de turfgraverijen rendabeler te maken of om een extraatje te verdienen.

Wedstrijdschip

Na een periode als woonschip werd de 'Lutgerdina Smeltekop' omgebouwd tot het roemruchte wedstrijdschip op de Friese wateren, kampioen van de eerste IFKS in 1982. Later won het ook vele malen de Strontrace.
"Voor mij is dit een droom die uitkomt", aldus de nieuwe schipper De Cneudt. "Ik ben bijna op dit historische schip geboren." De liefde voor het skûtsjesilen is voor de nieuwe jonge schipper op dit schip begonnen. Het bemanningsteam heeft er een geweldige uitdaging in gevonden het schip na een renovatie de komende jaren uit te bouwen tot skûtsje die in de kleine A-klasse meedoet om de prijzen.

Leefbaar Huizen

In september 2017 diende Leefbaar Huizen nog een voorstel in op het schip voor Huizen te behouden: "Wij vinden het belangrijk om als stad aan het water ons eigen skûtsje te hebben. Bent u net zo enthousiast als ons", was de vraag indertijd. De gemeenteraad zag dit echter niet zitten.