Enkele vrijwilligers die hard hebben gewerkt aan het clubhuis, met linksvoor René en Maarten. Rechts staat voorzitter Kees.
Enkele vrijwilligers die hard hebben gewerkt aan het clubhuis, met linksvoor René en Maarten. Rechts staat voorzitter Kees. Foto: Bob Awick

Voetbalvereniging HSV De Zuidvogels toont trots vernieuwde clubhuis

Heel wat uren werk is er in gestoken. Niet alleen door vakmensen, maar ook door de ruim honderd vrijwilligers. Nu het vernieuwde clubhuis af is, mag iedereen het zien.

HUIZEN Het vernieuwde clubgebouw van voetbalvereniging HSV De Zuidvogels aan de Bestevaer 3 is af. Vrijdag wordt het met een besloten feest geopend en zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur is iedereen welkom om te komen kijken tijdens de open dag. Bezoekers kunnen een rondleiding krijgen en alle geheimen van het clubgebouw ontdekken. Voor de jeugd zijn er verschillende activiteiten.

Bij een bezoek aan het clubgebouw vallen als eerste de majestueuze en uitnodigende trappen op die leiden naar het terras naast de kantine. Vanaf daar kunnen toeschouwers voortaan voetballers op diverse velden zien spelen. Wie van het terras naar de kantine gaat, ziet meteen een logo van de club in de mat. Het logo is, maar dan net even anders, ook verwerkt in de bar. Een bar die voor een groot deel bestaat uit Europees eiken.

Maarten de Graaf, die samen met René de Graaf - geen familie - de kantine beheert, heeft er heel wat vrijwillige uurtjes werk in zitten. Hij werkt bij sponsor Rapotec BV, die hem de ruimte bood om in het bedrijf met de bar aan de slag te gaan. "Het verhaal gaat dat een lid van Zuidvogels een eik in de tuin had staan. Deze is gekapt en in stukken naar Zwaartafelen in Amersfoort gegaan", vertelt Maarten. Dit bedrijf maakt op maat tafels. "Wij hebben nu dat stuk hout van hen gekregen en dat is in de bar verwerkt. Ik heb pas nog de laatste laklaag er op aan gebracht."

Het blad van de bar heeft de vorm van de boom nog steeds in zich, het is niet recht afgezaagd. "Dat hebben we bewust gedaan", licht Maarten toe, terwijl hij met zijn hand de lijnen van het blad volgt. Voorzitter Kees Visser pakt een nat doekje. Niet om de bar af te nemen, maar om te laten zien hoe mooi de grote tafels zijn in de kantine. Deze zijn door Zwaartafelen gemaakt en bevatten namen van bedrijven die de club sponsoren. In een van de tafels is met de hand een beeldtenis van een vos gegutst. Daarna zijn de ruimten opgevuld met kunsthars. Kees maakt met het vochtige doekje het kunsthars nat. "Kijk eens hoe mooi. Nu zie je meer diepte", zegt hij stralend.

Keuken

Maarten laat de nieuwe keuken zien die er spic en span uitziet en aan alle eisen van de tijd voldoet. Trots laat hij zien waar de FEBO-automaat komt met twee rijen van 8 luikjes. "We verkochten altijd al spullen van FEBO en zullen de eerste club zijn met een automaat van FEBO. Hopelijk is hij er voor de open dag, zodat hij volop gebruikt kan worden."

'Gezellige familieclub waar iedereen zich thuis kan voelen'

Bestuurskamer

Aan de kantine zit de bestuurskamer vast. Met glazen wanden kun je zo naar binnen kijken. "Daar hebben we bewust voor gekozen", zegt Kees. "Iedereen mag zien wat hier gebeurt en hoe we besturen van andere verenigingen en officials ontvangen. Zuidvogels is een gezellige vereniging, een familieclub waar iedereen zich thuis kan voelen en op een leuke manier kan voetballen."

Ruim drie jaar geleden waren er al plannen om het clubhuis te verbouwen. Een speciale bouwcommissie is toen gestart met de voorbereidingen. Dat kon de club alleen niet zonder hulp van de gemeente. Uiteindelijk kreeg de club een investeringssubsidie van 600.000 euro en kon een bedrag van 600.000 euro worden geleend tegen 3 procent rente. "Daarnaast hebben we geld weggezet, onder andere wat we hebben gekregen van transfers van topvoetballers als de broertjes Amrabat. Er wordt dan altijd een percentage van de transfersom verdeeld over de clubs waar een voetballer is opgeleid en heeft gespeeld tijdens zijn jeugd. En niet te vergeten, de geweldige ondersteuning van onze sponsoren."

Trots

Trots is hij niet alleen op het resultaat, maar vooral op de inzet van ruim honderd vrijwilligers die hun vrije tijd in hebben gezet om te komen helpen. Met slopen, metselen, tegelen, stucen, verven, isoleren, schoonmaken en noem maar op.
"Mede door deze inzet konden we de verbouwing mogelijk maken." Daarnaast betaalden alle leden per gezin ook nog eens twee jaar lang een extra bijdrage om te zorgen dat de benodigde financiën er waren. "Het clubhuis is zo ook van en voor iedereen."

Kleedkamers

De verbouwing was onder andere nodig om het clubhuis aan te passen aan de huidige maatstaven. Er zijn ook verbeterde faciliteiten aangelegd voor mindervaliden, zoals een lift. Er er moesten speciale kleedkamers voor de dames gemaakt worden. Er zijn nu in totaal 23 kleedkamers, waarvan een kleedkamer voor het eerste van Zuidvogels en een aparte voor hun gasten en een speciale kleedkamer voor de scheidsrechters. De gangen zijn net als de deuren opgefleurd, zodat het geen grijze bedoening is. Ook hier is het logo weer terug te vinden in graffiti.
René wijst op een paar beschadigingen. "Dat is jammer", zegt hij. Het nieuwe clubhuis is een kunstwerk, dat blijkt, maar wel eentje dat veel gebruikt zal worden door alle leden en bezoekers.

Het logo in graffiti in de gang van de kleedkamers.