In de kantine van het gemeentehuis was het gezellig met hapjes.
In de kantine van het gemeentehuis was het gezellig met hapjes. Foto: Bob Awick

Terug- en vooruitblikken in nieuwjaarstoespraak

HUIZEN Burgemeester Sicko Heldoorn heeft tijdens zijn toespraak op de nieuwjaarsreceptie van dinsdag een Huizer Insigne uitgereikt aan de gebroeders Bout van de drukkerij en uitgever van de Huizer Courant. "Helaas ziet de uitgever van de Huizer Courant zich gedwongen om de uitgave van deze krant na 105 jaar te beëindigen", aldus de burgemeester.

"Een moeilijke maar wel te begrijpen beslissing. Een krant met verhalen over mensen en samenleving. Kritisch waar nodig, opbouwend waar mogelijk en dat 105 jaar lang. Het gemeentebestuur wil dit niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Zij wil graag namens de Huizer gemeenschap in de meest brede betekenis haar dank uitspreken middels de toekenning van de Huizer insigne."

Verandering

In zijn toespraak blikte de burgemeester terug naar het afgelopen jaar. Een jaar met beweging en verandering. Hij verwees daarbij naar zijn eigen aanstelling in maart en de gemeenteraadsverkiezingen daarna. Ook haalde hij het stopzetten van de herindeling aan. "Dit besluit betekent duidelijkheid over een zelfstandige toekomst voor onze gemeente. Een toekomst die wij waar moeten maken in het belang van onze inwoners. Een eigen koers maar met een open oog voor nieuwe samenwerkingsmogelijkheden in onze regio." Dat laatste heeft ook gevolgen voor zijn eigen baan. Nu de herindeling is stopgezet, krijgt Huizen weer een benoemde burgemeester. "Zodra die aantreedt beëindigt mijn waarneming. Dat was en is de bedoeling." Daarmee is dit zijn enige nieuwjaarstoespraak die hij in Huizen zal houden.

Veiligheid

Andere aspecten die aandacht kregen in de speech waren de veiligheid in de gemeente. "Het is voor ons een uitdaging om onze inspanningen voor veiligheid meer met onze inwoners te delen. De veiligheidsbeleving van de mensen moeten we ook versterken." Ook de voortvarende start van het nieuwe college werd door hem benoemd. "Dat vraagt ook om vertrouwen. Dat vertrouwen was het afgelopen jaar broos door twee integriteitskwesties. Kwesties die ons als bestuurders, raadsleden en medewerkers hard raakten, juist omdat we integriteit zo belangrijk vinden. Het onderwerp integriteit blijft dan ook permanent op onze agenda staan."
Ook naar de toekomst werd gekeken: "Wij willen een inclusieve samenleving zijn, waarin iedereen meetelt en meedoet. Daarom wordt ons intensieve en innovatieve sociaal beleid met kracht voortgezet. Duurzaamheid vraagt ook in het belang van de generaties na ons veel aandacht. Wij voeren ook een ambitieuze ruimtelijke investeringsagenda uit. Dat is in het belang van een gemeente die kwalitatief wil groeien. Als voorbeelden noem ik de invulling van het BNI terrein en de Kustvisie voor onze gehele kuststrook. Kwaliteit is niet alleen fysiek. Ook mooie evenementen zijn belangrijk om in ons dorp plezierig te kunnen wonen en recreëren. En die hebben we volop."

Burgemeester Sicko Heldoorn kondigt vertrek aan

Participatie

Daarna ging hij in op het onderwerp participatie: "Participatie lijkt wel eens een toverwoord, maar is dat niet. Wij willen dat inwoners meer eigen verantwoording nemen voor hun directe leefomgeving, dat het gevoel van betrokkenheid bij de inrichting van de samenleving en de democratische besluitvorming wordt vergroot. Participatie is van iedereen. Raad, college, medewerkers en inwoners zullen nieuwe vormen van samenwerking tussen overheid en inwoners moeten vinden. Alle bestuurders en medewerkers moeten meedoen om er een succes van te maken. Wat voor de overheid heel moeilijk is, is een belangrijk instrument voor geslaagde participatie, namelijk loslaten."

Kanjers

Voordat hij overging tot het wensen van een gezond en gelukkig 2019 kondigde de burgemeester nog de start van de 'De Kanjers van 2018' aan. Het is een vervolg op de 17 van 17, 17 jongeren die vorig jaar tijdens de nieuwjaarstoespraak aanwezig waren. Allemaal jongeren die iets bijzonders hadden gedaan. Dit jaar zullen deze kanjers met filmpjes op sociale media worden getoond. Volgende week besteden we in het Nieuwsblad van Huizen meer aandacht aan deze jongeren, zodat ze ook in onze krant een gezicht krijgen. Als voorproefje werd dinsdagavond alvast een aantal jongeren met een filmpje geïntroduceerd.