Kringloopwinkel Huizen maakt het mogelijk dat ook het Kunstcafé weer gehouden kan worden dit jaar.
Kringloopwinkel Huizen maakt het mogelijk dat ook het Kunstcafé weer gehouden kan worden dit jaar. Foto: St. Kunst en Cultuur

Relatie tussen gemeente en Stichting Kunst & Cultuur Huizen weer hersteld

Het jaar is voor de Stichting Kunst & Cultuur Huizen goed begonnen. Voorzitter Frans Bianchi kan zijn blijdschap niet op.

HUIZEN De Stichting Kunst & Cultuur Huizen heeft een goede start van het nieuwe jaar. De verstoorde relatie tussen de stichting en de gemeente Huizen is weer hersteld en een gift van Kringloopwinkel Huizen garandeert dat ook dit jaar weer maandelijks een Kunstcafé in De Boerderij kan worden gehouden.

Om te beginnen met het herstellen van de relatie met de gemeente Huizen. In 2015 zette de stichting een streep door de relatie met de gemeente, maar gesprekken tussen de wethouder van Cultuur Marlous Verbeek en het bestuur van de stichting onder voorzitterschap van Frans Bianchi hebben geleid tot verbetering van de relatie. De gemeente Huizen en de Stichting Kunst & Cultuur Huizen hebben elkaar gevonden in het streven naar een goed kunst- en cultuurklimaat in Huizen.

Nu de relatie hersteld is, is wethouder Verbeek meteen de eregast op de Poëzie Avond op woensdag 30 januari. Daarnaast heeft zij zich bereid verklaard de prijzen van de jaarlijkse Gedichtenvertaalwedstrijd uit te reiken. Bovendien verleent het college een subsidie van 1.550 euro voor de Poëzie Avond, die elk jaar verreweg de duurste versie van het maandelijkse Kunstcafé van de stichting in De Boerderij. Zowel voorzitter Frans Bianchi als wethouder Verbeek zijn tevreden over de uitkomst van de gesprekken. Frans Bianchi: "Ik ben hier zó gelukkig mee. De wethouder wil zich richten op de toekomst en het verleden laten rusten. Zij heeft zich steeds positief opgesteld." Volgens wethouder Marlous Verbeek is Huizen gebaat bij de gedrevenheid en inzet van de bestuurders en vrijwilligers van de Stichting Kunst & Cultuur Huizen. ,,Ik ben ervan overtuigd dat zij weer iets moois voor onze inwoners gaan neerzetten."

Kringloopwinkel

Daarbij komt ook nog eens dat door een gift van de Kringloopwinkel Huizen aan de Bakboord het maandelijkse Kunstcafé in theater De Boerderij voor het jaar 2019 is veilig gesteld. De Kringloopwinkel steunt goede doelen uit de opbrengst van haar vestiging aan het Bakboord en vindt onder meer de promotie van kunst en cultuur in Huizen erg belangrijk.

De vrijwillige bijdrage bij het Kunstcafé, zo vertelt voorzitter Frans Bianchi, is eigenlijk al jaren de enige inkomstenbron van de stichting en lang niet voldoende om de kosten van het Kunstcafé te dragen. De vrijwilligers van de werkgroep Kunstcafé vullen privé de tekorten aan. In 2018 doneerde de Kringloopwinkel Huizen tot grote verrassing van de kunststichting voor het eerst een flink bedrag, dat nu overigens bijna is verdubbeld. In ruil daarvoor werd gevraagd of de kunststichting tijdens de kunstcafé's de Kringloopwinkel zou willen promoten. Tijdens elk kunstcafé staat er sindsdien een banner op het podium met een prominente vermelding van de oudste Kringloopwinkel van Huizen. Echter deze instelling wordt de laatste jaren geconfronteerd met een toenemende concurrentie van andere al dan niet commerciële kringloopwinkels. Kringloopvoorzitter Eddy Bunschoten: "Nog steeds zijn wij op afstand de goedkoopste kringloopwinkel van Huizen omdat wij met louter onbetaalde vrijwilligers werken. Wij krijgen veel aanvoer van allerlei spullen, want de gunfactor van ons publiek is heel groot."
Vorig jaar startte de kunststichting de actie 'Adopteer een Kunstcafé', bedoeld voor het bedrijfsleven en welgestelde Huizer particulieren. Frans Bianchi: "De enige die reageerde was de Kringloopwinkel. Wij waren daar zielsgelukkig mee, ook omdat wij het zien als een blijk van waardering. Nu de Kringloopwinkel voor 2019 haar gift aanzienlijk heeft verhoogd, kunnen we onze blijdschap niet op. Ik zou het erg leuk vinden als de vrijwilligers eens bij ons Kunstcafé zouden willen komen kijken. Ze zijn van harte welkom".

Wethouder Marlous Verbeek eregast bij Poëzie Avond