De politie komt direct ter plaatse na de overval op de Jumbo in de Kostmand.
De politie komt direct ter plaatse na de overval op de Jumbo in de Kostmand. Foto: Bob Awick

Twee jaar cel geëist tegen verdachte overval Jumbo

Een 27-jarige verslaafde man doet op 2 oktober vorig jaar een greep in de kassa. Daarbij trekt hij een 16-jarige kassière aan haar kleding.

HUIZEN De officier van justitie heeft 2 jaar celstraf geëist tegen de drugsverslaafde 27-jarige verdachte die op dinsdag 2 oktober vorig jaar rond 19.00 uur de Jumbo in de Kostmand overviel.

De man greep daarbij de 16-jarige kassière bij haar kleren en bedreigde haar met de woorden 'dit is een overval'. Het jonge meisje opende de kassa waarna de verdachte € 400,- meenam. Op zijn vlucht verloor hij een deel van het geld.

Niet herinneren
Vrijdag bij de rechtbank Lelystad zei de man zich weinig tot helemaal niets van de overval te herinneren. Hij was dronken en zat onder de cocaïne. "Ik ben een drugsverslaafde. Als ik gespannen ben gaan ik overmatig veel gebruiken", aldus de verdachte. Die dag was hij er slecht aan toen. Hij herinnert zich dat hij opeens voor de kassière stond. "Wat ik daarvoor en daarna heb gedaan, weet ik niet meer."

Camerabeelden
Uit camerabeelden en getuigenverklaringen wordt duidelijk dat de verdachte de kassière bij haar gilet vastpakte, met zijn andere hand een greep in de kassa deed en ervandoor ging. De voorzitter van de rechtbank merkte op dat dit ontzettend beangstigend moet zijn geweest voor het meisje. De verdachte boog zijn hoofd en zei dat hij er zelf niet aan moest denken dat zijn eigen dochter dit zou overkomen.

Vreselijk
"Vreselijk." Hij wil daarom ook veranderen. "Ik wil geen verslaafd leven meer leiden." Op de vraag hoe hij dat denkt te bereiken draait hij zich om naar zijn vriendin die achter hem in de zaal zit. "Vanuit huis, ambulant en niet zoals de deskundigen aanbevelen voor een jaar in een gesloten kliniek." Dat laatste, een klinische behandeling, is juist wat de officier van justitie het liefste wil. Hij kan het alleen niet eisen omdat de verdachte weigert mee te werken.

Kliniek
"U bent meerdere malen ambulant behandeld en zie waar u nu weer zit." Ook de reclassering heeft aangegeven dat een jaar in een kliniek de beste oplossing zou zijn, omdat zij de verdachte ambulant niet meer kunnen en willen helpen. Door de weigerachtige houding van de verdachte zit er voor de officier niets anders op dan een lange gevangenisstraf te eisen. Of de rechtbank het daarmee eens is, wordt over twee weken duidelijk. Dan doet zij uitspraak.