Sibbelien, Cees, Rian, Rob en Richard tonen trots hoe de nieuwe sportzaal, die links aan het clubgebouw komt, eruit gaat zien.
Sibbelien, Cees, Rian, Rob en Richard tonen trots hoe de nieuwe sportzaal, die links aan het clubgebouw komt, eruit gaat zien. Foto: Bob Awick

Bouw sportzaal Atletiekvereniging Zuidwal vorige week van start gegaan

Atletiekvereniging Zuidwal wilde al jaren graag een sportzaal bouwen voor de atleten met een beperking. Dat heeft tijd gekost, maar vorige week is de bouw eindelijk gestart.

HUIZEN Atletiekvereniging Zuidwal wil eigenlijk al zo'n 3 à 4 jaar een eigen sportzaal bij de atletiekbaan aan de Aristoteleslaan 2. Dat is natuurlijk niet zomaar te realiseren en daar ging dus een paar jaar overheen, maar vorige week is er dan toch gestart met de bouw van deze sportzaal van 9 bij 12 meter, die voornamelijk door de atleten met een beperking zal worden gebruikt.

Wie dezer dagen de atletiekvereniging bezoekt, ziet meteen dat er van alles aan de gang is. Bij de ingang hangen ineens alle borden van de sponsors. "Dat komt omdat we de atletiekbaan ook meteen gaan renoveren", legt Rob Joosten uit. Hij is lid van het bouwteam en voorzitter van de wedstrijdorganisatie. "Normaal hangen de borden langs de baan." Rian Bordes, van de PR en lid van het actiecomité om de bouw van de sportzaal mogelijk te maken: "We hebben al veel positieve commentaar gehad dat die borden nu heel zichtbaar zijn." Voorzitter Sibbelien van Laere: "Dat komt ook doordat daar de hoge struiken weg zijn gehaald. Die worden later vervangen door lagere. Zo zijn de baan en de parkeerplaats goed zichtbaar vanaf de weg. Sommige mensen wisten niet eens dat hier de atletiekvereniging gevestigd is."

Groot gat

Naast het clubhuis is nu een groot gat te zien waar de sportzaal aangebouwd zal worden. Richard van den Brakel is facilitair medewerker bij de club en ontfermt zich over het bouwproject. Hij laat zien hoe het er straks uit moet gaan zien. De sportzaal krijgt een muur van stenen met verschillende kleuren die door elkaar gemetseld worden. De bestuurskamer krijgt een houtlook van buiten. Sibbelien: "De omwonenden hebben we in het hele proces meegenomen en zij hebben hier geen problemen mee."

Spannend

Voor Richard zijn de eerste dagen van deze week erg spannend geweest. "De grond blijkt vrij zacht te zijn en er liggen leidingen in. De eerste dagen moesten de palen erin. Dat gebeurde met een kleine heimachine. We moesten daar voorzichtig en nauwkeurig mee aan de slag om te voorkomen dat het fout zou gaan." Nu die hobbel is genomen, hoopt hij dat volgens planning de sportzaal 11 april is opgeleverd. "Dat is de uiterste opleverdatum."
Sibbelien: "Om dit allemaal te kunnen realiseren hebben we deels een subsidie gekregen en een lening van de gemeente." De aanvraag hiervoor werd eind september 2017 goedgekeurd door de gemeenteraad. Toen was de vereniging er al wat jaren mee bezig. Cees Leeflang, trainer van de atleten met beperking en net als Rian lid van het actiecomité voor de bouw: "De eerste plannen die we hadden, waren niet haalbaar qua geld. De huidige plannen bleken dat wel, maar we moesten ook nog zelf best wel veel geld ophalen. Doel was 30.000 euro." Rian: "Uiteindelijk is dat 48.000 euro geworden. Bijvoorbeeld doordat de jeugdleden Grote Club Actie-loten hebben verkocht." Rob: "En bijvoorbeeld van vaste acties als oudpapier ophalen en oliebollen bakken." Rian: "Die acties zijn als zo positief ervaren, dat leden hebben laten weten te hopen dat we ermee doorgaan." Cees: "Dat komt doordat we echt een actiecomité hadden dat dingen organiseerde en door het saamhorigheidsgevoel dat er is. We hebben bijvoorbeeld avondjes pannenkoeken eten en pubquizzen georganiseerd."

Voor Richard zijn de eerste dagen erg spannend geweest

Extra bergruimte

Doordat er extra geld was, kon ook de bestuurskamer iets worden verplaatst. Daardoor kan er een gang vanuit het oude clubgebouw naar de sportzaal worden aangelegd en extra bergruimte. Cees: "Handig, want juist atleten met een beperking hebben vaak veel materiaal. Daarom is het ook van belang dat we een eigen sportzaal hebben. Je kunt niet alles even zomaar in de auto gooien en een stuk rijden. Voorheen gebruikten we bij slecht weer de kantine hiervoor, maar dan moesten we natuurlijk alles aan de kant schuiven."
De sportzaal zal voor zo'n 70 procent door de atleten met beperking worden gebruikt. Daarnaast kunnen reguliere atleten er hun warming-up doen bij slecht weer en kunnen de allerjongsten daar terecht als het weer buiten sporten niet toelaat.
Het moment van de bouw van de sportzaal wordt ook aangegrepen om de baan die afgekeurd is aan te pakken. Rob: "De baan is van de gemeente, dus die bepaalt in overleg met ons wat er gaat gebeuren. Er zijn iets te veel hoogteverschillen om in aanmerking te komen voor records. Daarom wordt de baan nu grondig aangepakt. Je kunt er nog wel gewoon op lopen hoor, maar een record telt dus niet."

Verlichting

Ook is de club nog bezig om te kijken of ze meteen de verlichting kunnen vervangen voor led-verlichting. Sibbelien: "We zijn druk bezig met het aanvragen van subsidies hiervoor. Er moeten toch wat palen verplaatst worden. Ook willen we dan meteen zonnepanelen plaatsen. We hopen dat het allemaal gaat lukken."
Daarnaast wordt er nog gekeken welke vloer er in de sportzaal komt. Cees: "Die moet natuurlijk ook geschikt zijn voor rolstoelen." Richard: "We zoeken dus naar een vloer die extra slijtvast is. Waarschijnlijk een gietvloer."

Al deze werkzaamheden houden in dat de 750 leden, waaronder 30 met een beperking, dit seizoen niet voor alles op de club terecht kunnen. Cees: "Daar hebben ze alle begrip voor en we hebben ook alternatieven geregeld. We kunnen bijvoorbeeld terecht op het grasveld hier aan de overkant en de atleten met een beperking in een sportzaal in Blaricum." Sibbelien: "We gaan wel gewoon door met de Yakult Start to Run-lessen en de cursus om een goede tijd te kunnen lopen tijdens de Trappenbergloop op 3 maart."

Opening

Als de sportzaal af is en de baan eind mei is opgeleverd, wordt na de zomer, op 7 september, een grote wedstrijd georganiseerd als feestelijke opening. Dan is ook iedereen van harte welkom om te komen kijken naar het resultaat.